Лучани бунтують проти руйнації будинків. ВІДЕО.

Лучани бунтують проти руйнації будинків. ВІДЕО.
Уже понад чотири роки в Луцьку ніяк не можуть розв’язати конфлікт, який виник між приватним підприємцем та мешканцями будинків на вулиці Тарасова. Вулицею заборонений проїзд транспорту вагою понад 3 тонни, однак до автомайстерень постійно курсують двадцятитонні вантажівки.

Про це повідомляє IA ZIK.

Вулиця Тарасова – це приватний сектор обласного центру Волині. Неподалік від неї, але вже на території Заборольської сільради Луцького району, приватний підприємець викупив колишні ферми та облаштував там автомайстерню. Тож вулицею, хоч там і заборонений рух транспорту вагою понад три тонни, постійно курсують заледве не 20-тонні вантажівки підприємця.

Місцева мешканка Людмила Чернєцова розповідає: «Справа в тому, що з цією проблемою ми боремся більше чотирьох років. Ми неодноразово зустрічалися з Миколою, хазяїном – він викупив на колишній фермі (ферма належить Заборольській сільській раді) землю і зробив там бізнес свій – ремонтні майстерні і фури, які там стоять і ремонтуються. Ми колись просили міську раду, щоб маршрутки сюди пустили. Нам прийшла відмова, що вулиця не призначена для руху маршруток. Бо ця дорога не витримає навантаження навіть маршрутки, якщо в неї сядуть люди».

Що цікаво, до майстерень є цілком прийнятний альтернативний заїзд – із магістральної вулиці Володимирської. Однак шофери чомусь вперто намагаються проїхати саме вулицею Тарасова.

«У нас тут кожна хата тріщить. Тому що це колись було село Малий Омеляник, і ці хати, ви самі бачите, їм по 90, по 100 років – вони просто обкладені цеглою. То вони просто тріщать! Далеко не треба йти: всі каналізаційні люки попровалювалися. Шмат дороги заасфальтували – то він вже двічі провалювався від навантаження оцих машин», – скаржиться Чернєцова.

І справді, нормального покриття на вулиці практично немає – яма на ямі. Де-не-де лежать асфальтові латки, або й просто зустрічаються дірки, засипані щебінкою.

Люди постійно зверталися до влади, аби та хоч чимось зарадила. Однак чиновники лише давали відписки. Зрештою, на вимогу депутата Луцької міськради Андрія Калахана з обох боків вулиці встановили дорожні знаки, які забороняють рух вантажівок. Однак і це не стало на заваді водіям.

Чернєцова стверджує, що люди пропонували підприємцеві компроміс – аби він заасфальтував дорогу, але той відмовився.

«Ми побачили, що з його боку ніяких дій не відбувається ні на йоту, ми зібрали збори і його запросили. Він прийшов. Ми сказали: «Або ви починаєте щось робити, або ми починаємо конкретні дії». Тож почали зупиняти машини, визивати ДАІ і журналістів», – каже вона.

Отож, люди вдалися до своєрідного бунту. Мешканці вулиці намагаються перехопити вантажівки, які порушують Правила дорожнього руху, та заблокувати їм шлях. А одночасно викликають працівників ДАІ, які складають на порушників протокол. Наприклад, 17 липня люди зуміли «спіймати» фуру. Даішники, які прибули за викликом, запротоколювали порушення. Люди кажуть, що підприємець, фуру якого спіймали, також побував на місці інциденту. Зі слів мешканців, бізнесмен був вельми роздратований такими «партизанськими» методами боротьби.

А 19 липня водієві вдалося втекти. Декілька мешканців перепинили вантажівку, але поки збиралися решта людей, водій хутко «здав назад». На відео, яке надали IA ZIK лучани, видно, як, «рачкуючи», машина поїхала геть. Хоч працівники ДАІ прибули на місце події буквально за 15 хвилин, але вантажівки уже не застали.

Працівник ДАІ розповів IA ZIK, що рух вантажного транспорту цією вулицею – заборонений. «Ми періодично виявляємо порушників, складаємо протоколи», – зазначив він.

Ще один мешканець будинку на вулиці Тарасова – Ігор – розповідає, що тут пролягає водопровід каналізації високого тиску. На його думку, через вібрацію від «постійного руху 20-тонних TIR-ів постійно трубу постійно прориває».

«Крім шкоди навколишнім будинкам, які мають не один десяток років, існує ще шкода каналізації високого тиску, яку обслуговує місто – комунальна служба «Луцькводоканал», яка постійно виїжджає сюди на пориви, витрачає бюджетні кошти на ремонт. Плюс при ремонті мереж водоканалу пошкоджує дорожнє покриття, яке після робіт просто засипає, а не асфальтує. Тому ця дорога – вся в ритвинах і ямах», – каже Ігор.

Адвокат Олег Антонюк переконує, що рух вантажівок вулицею Тарасова – неправомірний. «З обох боків вулиці встановлено знак 3.3 «Рух вантажного транспорту заборонено». За скоєння вказаного адміністративного правопорушення передбачено штраф до 600 гривень», – зазначив він.

Тож адвокат радить мешканцям не опускати рук. «Насамперед я радив би і в подальшому застосовувати заходи, які були, коли зупинялись вантажні автотранспортні засоби та викликались наряди ДАІ. Також би порадив звернутися до міського голови із заявою про встановлення металевих воріт з обмеженням висоти для того, щоб обмежити рух вантажівок», – сказав Олег Антонюк.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучани бунтують проти руйнації будинків. ВІДЕО.
20 липень, 2012, 16:05