Як подаватимуть звіт з ЄСВ підприємці на загальній системі оподаткування

Як подаватимуть звіт з ЄСВ підприємці на загальній системі оподаткування
Фізичні особи - підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, формують і подають до фіскальних органів звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом, - нагадують фахівці ГУ ДФС у Волинській області.

Це передбачено пунктом 2 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну України від 14.04.2015 № 435.

Звітним періодом є календарний рік. Звіт подається за формою згідно з табл. 1 додатка 5 (п.10 розділу ІV Порядку №435).

Базою нарахування єдиного внеску для платників податків на загальній системі оподаткування (крім фізичних осіб-підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування) є сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску за місяць, в якому отримано дохід (прибуток).

Відповідно до частини 11 ст.8 Закону України від 08.07.2010 р. №2464- VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» єдиний внесок для фізичних осіб – підприємців, що застосовують загальну систему оподаткування, встановлюється у розмірі 34,7 % бази нарахування єдиного внеску,- звертають увагу платники ГУ ДФС у Волинській області.

Пунктом 12 розділу ІІ Порядку №435 передбачено, що фізичні особи - підприємці зобов'язані подавати звіт незалежно від ведення підприємницької діяльності оскільки додаток 5 до Порядку містить відомості, що накопичуються в базах даних персоніфікованого обліку та за якими обчислюється страховий стаж.

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо єдиного внеску, подання недостовірних відомостей, що використовуються в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування, іншої звітності та відомостей, передбачених Законом про ЄСВ, платники єдиного внеску, зокрема фізичні особи - підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, несуть фінансову та адміністративну відповідальність згідно зі ст.025 Закону про ЄСВ та ст..165 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р.№ 8073-Х.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як подаватимуть звіт з ЄСВ підприємці на загальній системі оподаткування
20 жовтень, 2015, 10:54