Корупційні злочини, які судді «майстерно» виправдали. ІНФОГРАФІКА

Корупційні злочини, які судді «майстерно» виправдали. ІНФОГРАФІКА
Українські суди виносять занадто м'які вироки корупціонерам-високопосадовцям, яким дуже часто вдається уникнути ув'язнення через штрафи та іспитові терміни.

До такого висновку дійшли експерти Transparency International Україна та інтернет-видання "Перша інстанція" у рамках спільного проекту "Судді під прицілом", - інформує ТСН.

Як правило, зазначають експерти, очевидне хабарництво часто перекваліфіковуються у фінансові махінації, щоб присудити м'якіший вирок, а хабар називають "боргом" або "доброчинною пожертвою". Тож, експерти проаналізували 100 останніх рішень суду за 368 статтею ККУ (одержання неправомірної вигоди). Виявилося, що лише п'ята частина обвинувачених у хабарництві опиняється за ґратами.

Крім того, експерти склали Топ-10 доволі сумнівних рішень суддів щодо корупціонерів. Зокрема, очолює цей "хіт-парад" рішення Києво-Святошинського райсуду Київщини, яким був виправданий голова Віта-Поштової сільської ради, який підозрювався у хабарі 400 тис. грн.

Питання виникають і до виправдального вироку щодо скандального "податкового" ректора Петра Мельника, якого звинувачували у хабарах в 40 і 80 тис. грн. Ірпінський міськсуд Київської області визнав докази проти Мельника недостатніми, щоб присудити йому покаранню ув'язненням.

Виправдальні або іспитові вироки отримували й інші відомі чиновники, які донедавна займали відповідальні посади. Слід зазначити, що в більшості випадків посадовцям-корупціонерам взагалі вдається уникнути тюрми, навіть якщо факт хабарництва повністю доведено.

Хабарникам присуджують ув'язнення, але одразу замінюють його іспитовим терміном на підставі ст. 75 ККУ, яка взагалі не має застосовуватися при корупційних справах. Утім, на цю примітку судді не зважають, а у низці випадків суди взагалі прийняли обурливі рішення вважати хабар "доброчинним внеском" або "боргом".

Нагадаємо, що раніше президент Петро Порошенко заявляв, що в Україні за два місяці на хабарах "погоріли" півтисячі корупціонерів. На думку президента, одним із ефективних антикорупційних механізмів є система електронних державних закупівель, а одним із шляхів подолання корупції - приватизація державних підприємств.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Корупційні злочини, які судді «майстерно» виправдали. ІНФОГРАФІКА
20 жовтень, 2015, 21:09