У Луцьку хочуть реконструювати старі квартали

У Луцьку хочуть реконструювати старі квартали
Депутати Луцької міської ради хочуть розробити програму комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду.

Відповідний проект рішення 20 липня розглядала комісія з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження.

Як доповів ініціатор проекту рішення депутат Богдан Шиба, існує Закон України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду», який був прийнятий ще у 2006 році. Відповідно до цього закону і потрібно вирішувати питання ветхого житлового фонду та зокрема будинку на Рівненській, що обвалився 10 червня 2012 року.

«Мене дивує, чому події до цього часу відбуваються не відповідно до вимог цього закону», - каже Шиба.

Він зазначив, що будинки Луцька, які зводили на початку 70-х років, побудовані недостатньо якісно, бо будувалися швидко і терміном максимум на 30 років.

«Я можу це стверджувати авторитетно, тому що брав участь і сам в обстеженні застарілих будинків, коли ми у 2007 році готували програму «Дахи». Завдяки цій програмі десятки або й сотні будинків були врятовані, бо стіни руйнувалися, тому що дахи протікали», - зазначив депутат.

Він каже, що проблему не потрібно вирішувати точково, а комплексно. Відтак, пропонує розробити та у двомісячний термін внести на розгляд і затвердження міською радою Програму комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду із окремим виділенням заміни житлового будинку по вулиці Рівненській, 109, як першочергової у Програмі.

Крім того, він пропонує забезпечити розробку, затвердження і невідкладне виконання на об’єкті першої черги по вулиці Рівненській, 109, повного комплексу заходів, визначених у статті 11 Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду».

Зі слів Шиби, якщо не вдаватися до дій щодо будинку на Рівненській відповідно до зазначеного закону, то може виникнути патова ситуація, коли люди відмовляться жити у реконструйованому будинку, а виконком міськради змушений буде шукати 56 нових квартир.

«Коли відбудеться реконструкція, а раптом люди відмовляться вселятися? Виконком Луцької міської ради буде безпосередньо відповідати за тих людей, і доведеться в один день усім тим людям надавати житло і шукати його невідомо де, хоча процедура вже законом визначена: як проводиться тендер, встановлюється інвестор, відбувається відселення», - зазначає Шиба.

Відтак, згідно з пропозицією депутата, будинок на Рівненській варто визнати таким, що підпадає під комплексну реконструкцію, що передбачає його знесення під фундамент і будівництво нового будинку. Але для цього повинен бути висновок відповідних служб, які поки що його не дали.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЖКГ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що заважало Шибі реконструювати старі будинки відповідно до Закону України «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду» (2006 р.), коли Богдан Павлович був мером місті?
Якщо люди відмовляться вселятися у зруйнований будинок на Рівненській (і правильно зроблять) - це житло можна буде надавати як службове "слугам" чиновникам, прокурорам, суддям...
Відповісти
Останні новини
У Луцьку хочуть реконструювати старі квартали
23 липень, 2012, 09:10