Ворота в підземний світ: колодязь Тора. ФОТО

Ворота в підземний світ: колодязь Тора. ФОТО
Омитий тихоокеанськими водами американський штат Орегон — мальовнича територія, покрита густими незайманими лісами, мальовничими озерами і красивими гірськими вершинами.

Завдяки західному розташуванню, що забезпечує розкішні заходи сонця, йому присвоїли ще одну назву — «штат сонячного заходу», - інформує Моя планета.

Багато пам'ятних природних пам'яток можна побачити на орегонському узбережжі, проте звання найбільш вражаючого заслужено носить унікальне утворення, іменоване Колодязем Тора.

Цей витвір природи, що розташувався на мисі Перпетуа в центральній частині узбережжя штату Орегон, є кам’яною лійкою глибиною кілька метрів, яка під час припливів, відпливів або штормових вітрів, коли водну гладь розсікають бурхливі хвилі, перетворюється на справжній фонтан, який вибухає мільйонами солоних бризок.

Найсильніше враження справляє вода, яка стікає всередину колодязя, вона створює картинні пейзажі на тлі інших пам'яток мису Перпетуа і призахідного світила. При цьому Колодязь Тора стає схожим на таємничі ворота в підземний світ, що йдуть глибоко на дно.

Природні явища починаються на мисі приблизно за годину до припливу: виринаючи з глибин, вируюча вода піднімається на висоту до шести метрів і обрушується назад у западину, створюючи чарівні шумові ефекти і візуальні картини, гідні пензля живописця.

Цей факт зробив природне явище своєрідним місцем паломництва фотографів з усього світу. Незважаючи на небезпеку, яку несе непередбачуваний колодязь, відважні мисливці за вдалими кадрами наближаються до нього на досить близьку відстань, хоча в одну мить велика хвиля може обрушитися на сміливця і змити його в океанську пучину. Підібратися до вирви дуже складно через сильний вітер і мокрі камені, на яких дуже легко послизнутися.

Особливий драматизм ландшафти орегонського мису набувають у зимовий період, коли інтенсивність припливів і відливів сягає свого максимуму. Під час таких потужних рухів водних мас бризки можуть досягати спостерігачів, що стоять на відстані десяти метрів від краю океану.

Колодязь Тора отримав таку назву завдяки стародавній легенді. За переказами, багато-багато років тому в цьому місці зустрічалася одна закохана пара. Але одного разу їх ідилію було порушено — дівчина приревнувала свого коханого і позбавила його життя. Бог Тор, який побачив усе це з небес і у гніві перетворив кров юнака в розпечену лаву, що символізує запал його любові, яка і пропалила у землі глибоку діру, забравши в надра планети тіло загиблого юнака. Так, до сьогодні зяє в землі отвір, нагадуючи людям про руйнівну силу ревнощів, яка може знищити навіть найщиріші і найсвітліші почуття.

Дивує той факт, що до цих пір учені не дійшли єдиної думки, що пояснює походження воронки, і не вивчили, що знаходиться в її глибинах. Аквалангісти не ризикують занурюватися в незвідану безодню, оскільки сильна течія може понести в мережу підводних печер, з якими, швидше за все, пов’язаний колодязь. Така похмура загадковість Криниці Тора манить до узбережжя Орегона величезну кількість мандрівників з усього світу.

Недалеко від орегонської перлини розташовано інформаційний центр для туристів Cape Perpetua Visitor Centre, що пропонує оглядовий майданчик, на якому можна насолодитися видами тихоокеанського узбережжя, яке оточує північноамериканський штат. Там туристів попереджають про небезпеку, яку несе головна місцева визначна пам’ятка. Працівники центру наполегливо рекомендують не наближатися до узбережжя під час інтенсивних приливів.

Дістатися до розташованого на північному заході США таємничого природного дива можна рухаючись по автомагістралі 101 (Oregon Coast Hwy). Найближче до Криниці Тора лежать такі великі міста, як Флоренс (35 км) й Уолдпорт (43 км). Автобусне сполучення між цими містами знаходиться не на найвищому рівні, тому покладатися на нього слід тільки в крайньому випадку. Найкраще добиратися до мису Перпетуа на орендованому автомобілі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.