Як голосували у волинському селі. ФОТО

Як голосували у волинському селі. ФОТО
У неділю, 25 жовтня, виборча дільниця у селі Зубильне Локачинського району, як і більшість на Волині, відкрилася рівно о 8:00.

Загалом село, і відповідно дільниця, невелике - зареєстровано 436 виборців. Проте зранку вони не поспішали виконувати свій громадянський обов'язок - до 12:00 з'явились лише близько 60 зубильчан.

"Аби 40% відсотків проголосували", - говорили між собою члени виборчої комісії. Пояснювали свій песимізм просто - люди дуже розчаровані, тому і не хочуть йти голосувати. Згадували ще часи Помаранчевої революції, і як сильно їх розчарував Ющенко.

Все ж після обіду виборці трошки активізувалися, та з'явилася навіть черга за бюлетенями.

Юнакам та дівчатам, які вперше виконували свій громадянський обов'язок, за старою традицією, вручали букети квітів. Але великий сум викликає те, що молоді голосувати прийшло дуже мало. А от представники старшого покоління, навіть ледь пересуваючись, з паличками, прийшли на дільницю та віддали свій голос, бо "мусово, ну а як". Жартують, що прийшли на вибори, як на свято. Хоча в цілому можна було побачити велику зневіру та апатію у селян, мало хто вірить, що вибори щось змінять в нашій державі загалом та у Зубильному зокрема.

Ще більший сумнів у можливих змінах викликає той факт, що більшість селян вперше бачили бюлетені та кандидатів, зазначених там. Люди здебільшого довго і розгублено розглядали бюлетені: не знали, кому ж віддати свій голос. Нарікали на відсутність стендів у місцевому клубі, в якому проходило голосування, з інформацією про майбутніх депутатів районної та обласної рад. Тому голосували або за кандидатів-односельчан або ж за представників партій, які найбільш відомі.

"Хтось голосує свідомо, а хтось і «наугад», бо перший раз бачить всіх кандидатів", - діляться думками селяни.

На пост голови сільської ради - один претендент, який уже 2 терміни працює очільником села. Не всі селяни задоволені його роботою, але на питання, чому ж більш ніхто із жителів Зубильного не висунув свою кандидатуру, ніяково знизують плечима: "Минулого разу були претенденти, а цього року уже не хочуть".

У підсумку із 436 виборців, внесених до виборчої дільниці, проголосували трохи більше половини - 248. Загалом вибори у Зубильному відображають типову картину у волинському селі: молодь пасивна, старші голосують, бо так привчені, вважають це своїм обов'язком, але із кандидатами та їх діяльністю не завжди ознайомлені, голосують за тих, хто "на слуху" або й навмання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.