ОПОРА назвала міста, в яких найбільше порушували на виборах. ІНФОГРАФІКА

ОПОРА назвала міста, в яких найбільше порушували на виборах. ІНФОГРАФІКА
У день виборів, 25 жовтня, спостерігачі громадянської мережі ОПОРА зафіксували вагомі порушення на 2,3% дільниць, а незначні порушення – майже на чверті виборчих дільниць.

Такі проміжні результати ОПОРИ в частині типових порушень, зафіксованих під час голосування та підрахунку голосів.

"У цілому протягом дня виборів спостерігачі фіксували незначні порушення на 24,1% виборчих дільниць у межах України (похибка становить 2,3%). Більш вагомі порушення мали місце на 2,3% виборчих дільниць (похибка становить 1,4%) по всій країні", - повідомляє ОПОРА.

Незначні порушення спостерігачі ОПОРИ фіксували на близько 40% дільниць в Одесі і Дніпропетровську, на 23% дільниць Харкова. Більш серйозні порушення виявлено на 2,1% дільниць Дніпропетровська, 1,9% дільниць Одеси і 1,7% Харкова. Але зафіксовані зловживання не носили спланованого й системного характеру, хоч і були типовими.

"Частина порушень стала наслідком організаційних прорахунків з боку виборчих комісій та політичних конфліктів між різними суб'єктами виборчого процесу ще на етапі реєстрації кандидатів, друку й передачі бюлетенів і безпосередньо під час підготовки до дня голосування", - констатують в ОПОРІ.

Найчастішим порушенням були спроби видачі (або отримання) бюлетенів без документа, що посвідчує особу (паспорта громадянина України). Такого роду інциденти були зафіксовані на 17,7% виборчих дільниць в межах усієї України.

В розрізі окремих міст, де ОПОРА проводила паралельний підрахунок голосів, спроби видачі бюлетенів без паспорта фіксувалися значно рідше: в Харкові на 2,5% виборчих дільниць, в Одесі на 2,2% дільниць і в Дніпропетровську на 1,9% дільниць.

Дещо менш поширеним було порушення таємниці голосування, яке проявлялося у розголошенні виборцем результатів волевиявлення, голосування за межами кабінки для голосування. Спостерігачі виявили такі зловживання на 7,5% виборчих дільниць.

Подібні випадки значно частіше фіксувалися в Одесі (на 15,7% дільниць) і Дніпропетровську (на 13,8% дільниць) й на такому ж рівні в Харкові (на 7,5 дільниць).

Фотографування бюлетенів зафіксували лише на 1,9% виборчих дільниць. В Одесі і Дніпропетровську такі зловживання мали місце на 13,5% і 11,9% виборчих дільниць відповідно, а у Харкові – на 3,2% виборчих дільниць.

Спроби вкинути бюлетені пачками зафіксовано на 1,5% виборчих дільниць. У Дніпропетровську і Одесі такі інциденти мали місце на 3,7% і 2,5% дільниць відповідно, у Харкові – лише на 1% дільниць.
Зафіксовано й поодинокі випадки позбавлення виборців можливості проголосувати.

Також спостерігачі ОПОРИ повідомляли про перешкоди та обмеження з боку виборчих комісій, через які вони не мали можливості спостерігати за всіма виборчими процедурами. Станом на 20:00 такі ситуації мали місце на 1,7% дільниць по Україні, на 2,3% дільниць – у Дніпропетровську, в Одесі і Харкові – лише на 0,8% дільниць.

17,7% дільничних виборчих комісій 25 жовтня розпочали свої підготовчі засідання раніше 7:15, що є порушує закон "Про місцеві вибори". До 6,5 % дільничних виборчих комісій не забезпечили ведення протоколу підготовчого засідання (у Дніпропетровську – 8,5% комісій). Більше 15,5% дільниць відкрилися для голосування раніше чи пізніше 8:00.

Трохи більше 1% спостерігачів ОПОРИ повідомили, що ДВК не забезпечували їм можливість для повноцінного спостереження за усіма виборчими процедурами на ранковому засіданні та на початку голосування.

3% спостерігачів зазначили про організаційні проблеми і вчинення членами виборчкомів дій, які унеможливили присутність спостерігачів на дільницях та безперешкодне спостереження.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
ОПОРА назвала міста, в яких найбільше порушували на виборах. ІНФОГРАФІКА
26 жовтень, 2015, 16:28