1,2 мільйона українців виборчий закон позбавив голосу

1,2 мільйона українців виборчий закон позбавив голосу
Нестабільність виборчого законодавства та неінклюзивний спосіб підготовки нової редакції закону "Про місцеві вибори" призвели до системних проблем у його правозастосуванні.

Про це йдеться в заяві громадської мережі ОПОРА щодо проміжних результатів спостереження за місцевими виборами, які відбулися 25 жовтня, - інформує Українська правда.

"Окремі норми закону, що мали декларативний зміст або ж не чітко трактували вимоги до процедур, засвідчили неналежну практику підготовки нормативно-правової бази", - йдеться в ній.

"Подекуди Центральній виборчій комісії доводилось своїми роз'ясненнями не лише трактувати окремі позиції законодавства, а і фактично переймати на себе функції ВРУ з нормотворення, як це відбулось щодо забезпечення гендерного квотного принципу в списках кандидатів, висунутих політичними партіями, або ж встановлювати процедуру розподілу мандатів з включенням до цього процесу першого номеру списку, щодо якого не було чіткої правової визначеності", - констатує ОПОРА.

Мережа також зазначає, що 1,2 мільйони громадян України, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, не змогли взяти участь у виборах через відсутність належної нормативно-правової бази для забезпечення процедури включення до списків виборців через процедуру зміни виборчої адреси.

"Таким чином було порушено активне виборче право значної категорії виборців, які вже тривалий час проживають в територіальних громадах, до яких були переміщені через військові дії на території окремих районів Донецької та Луганської області, а також тимчасово окупованої АР Крим", - заявляє ОПОРА.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Оптимизм и пессимизм после выборов в Харькове. Основное.
1. Самое плохое. Ноющее, мучительное чувство: 59%. Это за них я на фронте воевал?
2. Самое хорошее. Комуняки со своими квазипартиями не прошли. Нигде. Прошли сепары-уголовники. Но сепары-уголовники без комуняк — это как опарыши без гноя. Умрут без подпитки. Остальных додавим.
Додавим!
Слава нації!
Відповісти
Останні новини
1,2 мільйона українців виборчий закон позбавив голосу
26 жовтень, 2015, 19:23