Небезпечні бактерії виявили на Міжнародній космічній станції

Небезпечні бактерії виявили на Міжнародній космічній станції
На Міжнародній космічній станції (МКС) виявили велику кількість шкідливих бактерій, що створює безпосередню небезпеку для здоров'я космонавтів.

Про це передає Еспресо.TV з посиланням на журнал Microbiome.

NASA та інші космічні агентства ведуть моніторинг мікробного середовища МКС вже 15 років, збираючи зразки пилу з вентиляційних отворів і поверхонь станції, і потім вирощуючи мікроорганізми з цих зразків у лабораторіях. Однак далеко не всі види бактерій і грибів легко розмножуються в лабораторних умовах.

Щоб збільшити репрезентативність свого огляду, американські науковці взяли на озброєння технологію секвенування ДНК, склавши опис всіх мікроорганізмів на МКС. Вони працювали з двома зразками. Проби з повітряного фільтра пилозбірника, який не замінювали 40 місяців, допомогли визначити, які бактерії живуть в очищеному повітрі станції. Другу порцію взяли з мішка пилососа - це мікроорганізми з поверхонь МКС.

Аналіз ДНК показав, що більшість бактерій з МКС пов'язані зі шкірою людини - це тип актинобактерій. До складу цього типу входять роди Corynebacterium і Propionibacterium (збудники дифтерії та корости), представників яких також виявили на МКС.

Науковці підозрюють, що ці мікроорганізми теоретично можуть становити небезпеку для здоров'я космонавтів. Проте їхня здатність викликати хвороби далеко не очевидна.

"Одна-дві клітини можуть бути вірулентними, але цього недостатньо, щоб заразити людину", - заявив керівник дослідження Кастурі Венкатесваран з Лабораторії реактивного прискорення NASA.

Проведене дослідження надало вичерпний список всіх мікроорганізмів на МКС. Надалі буде потрібно підрахувати їхню точну кількість і ступінь небезпеки для космонавтів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Просто руки треба добре мити після космічного туалету!
Відповісти
олень ти а не дохтор.
Відповісти