Україна в частині децентралізації зробила те, що здавалося неможливим, - представник уряду Латвії

Україна в частині децентралізації зробила те, що здавалося неможливим, - представник уряду Латвії
Здавалося, що цілі, які поставила перед собою Україна щодо децентралізації влади, неможливо досягти за такий короткий проміжок часу. Тому сьогоднішні результати, досягнуті зокрема у процесі об’єднання громад, вражають.

Про це сказав директор Департаменту самоуправлінь та виконуючий обов’язки директора Департаменту суспільних послуг Міністерства захисту навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвії Айварас Драудиньш під час круглого столу, присвяченого співпраці між Україною та Латвією, повідомляє прес-служба Мінрегіону України.

«Дивлячись на проведену урядом України та експертами роботу, ми бачимо, що помилялися, сумніваючись в вас. Близько 800 місцевих рад, які за три з половиною місяці добровільно об’єдналися у 159 спроможних громад, довели усім нам, що ви можете швидко мобілізуватися на благо людей», - зазначив Айварас Драудиньш.

За його словами, Латвійська Республіка надаватиме допомогу Україні у впровадженні кращих європейських практик як на рівні місцевого самоврядування, так і на загальнонаціональному рівні.

У свою чергу, Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода зазначив, що такого темпу і таких обсягів добровільного об’єднання громад дійсно не було в жодній країні. «Але попереду ще велика робота. Зараз дуже важливо показати успіх, ефективність цих громад, створити там нову систему надання послуг, що буде прикладом і стимулюватиме інші громади до розвитку та співпраці», - сказав В’ячеслав Негода.

При цьому він зазначив, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади впритул наблизилася до того етапу, коли потрібно вносити відповідні зміни до Основного закону.

«Лише запропоновані експертами і підтримані міжнародною спільнотою зміни до Конституції у частині децентралізації відкривають можливості для проведення комплексної реформи в Україні», - підкреслив В’ячеслав Негода.

Як повідомлялося, Латвійська Республіка допоможе у становленні об’єднаних територіальних громад Чернігівщини.

Латвія надаватиме методичну допомогу Кіптієвській, Парафіївській та Вертіївській об’єднаним територіальним громадам Чернігівської області, зокрема щодо створення якісних перспективних планів розвитку цих громад, підготовки фахівців у громадах за напрямком формування планів залучення інвестицій у розвиток територій цих громад.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Україна в частині децентралізації зробила те, що здавалося неможливим, - представник уряду Латвії
28 жовтень, 2015, 09:31