Активісти-екологи допоможуть владі ввести видобуток бурштину в законне русло

Активісти-екологи допоможуть владі ввести видобуток бурштину в законне русло
Чому тих, хто стоїть на чолі незаконного бурштинового бізнесу, досі не притягнуто до відповідальності й чому не затверджено відповідного закону?

Такі запитання адресували керівництву області через офіційний лист-звернення активісти волинської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги.

Занепокоєні представники екологічного руху, звертаючись до голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, наголошують: «висловлюємо підтримку в справі протистояння незаконному видобутку бурштину». Особливо обурені активісти-екологи тим, що відповідальність за бурштинове «полювання» лягає на плечі селян-копачів, а не організаторів. Мовляв, змінити ситуацію можна, використовуючи нормативну базу, яку, на превеликий жаль, досі не затвердили парламентарі.

«Врешті-решт нормативну постанову могла би затвердити й обласна рада, щоби хоч на території Волині навести лад у видобутку бурштину. При потребу ми готові відгукнутися і долучитися до припинення цієї кризової для рідного краю ситуації та ліквідації її наслідків», - зазначається у листі.

- Щиро вдячний за підтримку позиції влади в такому серйозному питанні, - наголосив Володимир Гунчик у коментарі, - Адже тепер надзвичайно важливо проводити спільну роботу, працювати разом із активістами, громадськими організаціями та, звісно, представниками громад Маневицького р-ну, щоби розв’язати бурштинову дилему.
Уже тричі голова облдержадміністрації зустрічався із представниками тих громад, на території котрих і ведеться незаконний видобуток сонячного каменю. Під час останньої зустрічі стало відомо, що одна з таких громад – с. Галузія - уже виготовила документи, аби отримати дозвіл на роботу з надрами. Відтак, процес пішов.

Окрім того, заручилися волиняни також і підтримкою народного депутата України Юрія Луценка. Останній під час зустрічі із головою облдержадміністрації запевнив, що очолювана ним фракція в парламенті підтримає закон про бурштин й, що головне, прискорять сам процес розгляду відповідного документу.

А позаяк у справі з видобутком бурштину повинні спрацювати правоохоронці та силовики, Володимир Гунчик звернувся до прокурора області Дмитра Чепіжака з проханням узяти під особистий контроль розслідування справи.

Нагадаємо, управлінням внутрішніх справ України у Волинській області було відкрито кримінальне провадження за фактом незаконного видобутку бурштину на території Маневицького району за ст. 240 ККУ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.