У держави немає коштів на консервацію старовинної волинської знахідки

У держави немає коштів на консервацію старовинної волинської знахідки
Диво-знахідка - човен-довбанка із вод Стиру, що в с. Старосілля Маневицького р-ну, став справжньою сенсацією на всю Україну.

Після тривалого зберігання у воді довбанка ризикувала без належних умов та необхідних процедур просто розсипатися на поверхні, тому краєзнавці змушені були знову поміщати човен у водойму, потім – діставати назад, щоб розпочати процедури консервування, пише Волинська газета.

Правда, тішиться директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, що все минуло успішно. Тепер човен – у коробі, який виготовили для його зберігання. Петро Хомич розповідає: човен необхідно обробляти двічі на день спеціальним розчином – щоб убивати бактерії, а це, звісно, затратно. На запитання, чи є для цього гроші, каже, що поки немає, але вони намагаються їх знайти – звертаються у профільне міністерство, інші держані структури.
Є запас цього розчину на певний час – такий подарунок зробили фахівці Національного заповідника «Хортиця».

Петро Микитович розповідає, що на базі музею недавно відбулася масштабна всеукраїнська конференція. Що дивує: для проведення цієї конференції кошти виділив один із місцевих благодійних фондів, а не держава, для якої це мало би бути особливо важливо…

Ще одна приємна новина, яку повідомив краєзнавець, – територію Городища незабаром досліджуватимуть археологи – візьмуться за це фахівці ДП «Волинські старожитності».

Щодо гербів, викарбуваних на знаряддях праці, які тоді підняли разом із човном, то теж поки – лише припущення. Не відомо також, коли з води діставатимуть іще один човен, що на протилежному березі Стиру, точніше – невідомо, яким коштом це зробити і як той раритет зберігати, бо ж тут із цим он… морока.

Знаний на Волині та за її межами журналіст – власкор газети «Урядовий кур’єр» Валерій Мельник пригадує, як стародавній човен завдовжки 13 м, знайдений у середині 70-х рр. у Стиру (р-н колишньої автостанції) навіть не змогли дістати цілим, бо вимивали його з води з допомогою водомета одного із суден, що було на пристані. Під дією сили водного струменя древня знахідка просто… розлетілася на шматки. Так частинами той човен доставили у музей, що був на вул. Шопена (нині – поліклініка СБУ), лишили у підвалі. Ну і… все.

А в газеті «Молодий ленінець», розповідає Валерій Степанович, теж була така ж сенсаційна інформація про знахідку, опублікована журналістом Володимиром Шабалою.

Як би там не було, збереження цього човна – то питання нашої національної гідності. Бо ж що ж ми тоді за народ і яку таку щоразу «нову» державу будуємо, якщо їй геть байдуже до власної історії?

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в держави немає коштів то можливо вийняти з кишень відповідних держслужбовців там половина коштів держави
Відповісти
То все брехня. Кошти є! Давно діє програма на 2011-2015рр."Про охорону і збереження пам"яток матеріальної і духовної культури", на яку передбачено понад 78 млн.грн. І такі Програми є в кожному районі. А де діваються гроші від цих програм - це уже питання до компетентних органів. Звертайтеся, пане Петро і кошти знайдуться.
Відповісти
Жидам яки керують украінцями, по барабану на той човен...
Відповісти
Останні новини
У держави немає коштів на консервацію старовинної волинської знахідки
30 жовтень, 2015, 12:14