На Раді оборони Волині обговорювали осінній призов, мобілізацію та проблеми безпеки

На Раді оборони Волині обговорювали осінній призов, мобілізацію та проблеми безпеки
Після кількатижневої перерви на чергове засідання ради оборони зібралося керівництво виконавчої гілки влади, а також правоохоронні та силові структури Волинської області.

Попри те, що нині не триває хвиля мобілізації, відповідний дорадчий орган працює, позаяк питання безпеки не втрачають актуальності.

Цього разу обговорювали результати перевірки діяльності військкоматів, райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування під час виконання завдань 4-ї, 5-ї та 6 хвиль часткової мобілізації.

Варто наголосити, що перевірку здійснювали фахівці головної інспекції Міністерства оборони України. Окрім того, зачепили й інші теми: осінній призов на строкову службу, створення та розгортання у 6-ти районах області нових районних військкоматів тощо.

Голова облдержадміністрації Володимир Гунчик зауважив, що вимагає конкретики та реальних цифр.

Тож упродовж 16 – 19 вересня цього року представники Міноборони здійснювали перевірку. Про результати інформував військовий комісар облвійськкомату Роман Кулик. Особливо акцентував на тому, що облік офіцерів запасу належним чином не організований, як і точний облік військовозобов’язаних. Проблема також – відсутність елементарного досвіду у військовозобов’язаних.

- Ми доволі активно працювали під час усіх хвиль мобілізації, - підкреслив Володимир Гунчик. – За зведеними результатами виконали завдання на 80%. Зараз потрібно переформатувати роботу. Головне – звірити інформацію, наявну в комісаріатах, сільських, селищних, районних радах та райдержадміністраціях. Пропоную під час наступних засідань ради оборони області заслухати всіх, адже відповідно до чинного законодавства цією роботою в першу чергу повинні займатися сільські, селищні голови та представники військкоматів. Ми повинні вимагати від них уточняти дані обліку. То – їхня персональна відповідальність.

Що ж до осіннього призову, то завдання для волинян визначене: 308 осіб повинні виконати свій громадянський обов’язок. Одначе більше 3 тис. осіб узагалі не з’явилося для проходження військово-лікарської комісії.

Найбільше – у Ковелі та Ковельському р-ні, обласному центрі та Луцькому р-ні, а також у Камінь-Каширському краї. Тоді як на Маневиччині впоралися із поставленим завданням.

Роман Кулик вкотре підтвердив інформацію, що призовників не спрямовують у зону бойових дій, лише – у військово-навчальні центри та військові частини.

Окрім того, наголосив військовий комісар області, всі новостворені районні військові комісаріати працюють. Щоправда, в окремих ще тривають ремонтні роботи. Відтак п’ять – на завершальному етапі. Із іваничівською структурою є певні проблеми. До 10 листопада всі роботи необхідно завершити – вказівка голови.

Вперше під час засідання ради оборони говорили про заходи територіальної оборони, проведені цьогоріч та заплановані на 2016 рік.

- Волинь уперше з восьми областей самостійно провела навчальні заняття загонів оборони, - повідомив начальник відділу оперативної і територіальної оборони облвійськкомату Ігор Шепелєв. – Попередньо заплановано у наступному році провести командно-штабне навчання та навчання загонів рот охорони та загонів оборони.

У відповідь голова облдержадміністрації зауважив: у планах - створення центру підготовки керівного складу підрозділів територіальної оборони при обласному військкоматі. З-поміж ініціатив, які мають намір реалізувати наступного року, - створення матеріально-технічної бази, аби проводити штабні навчання.

- Це не є величезні затрати, - прокоментував Володимир Гунчик. -. Цьогоріч із обласного бюджету витратили на заходи оборони близько десяти мільйонів гривень. Аби створити центри і забезпечити необхідну для відповідної роботи матеріально-технічна база, потрібна така ж сума коштів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тільки один пустий звук, коли вже будуть реальні результати?
Відповісти
Вже 25 років пусті звуки, і нічо...
Відповісти
Останні новини
На Раді оборони Волині обговорювали осінній призов, мобілізацію та проблеми безпеки
30 жовтень, 2015, 14:48