Як в Україні каратимуть за видачу фальшивих «зелених карт» автострахування

Як в Україні каратимуть за видачу фальшивих «зелених карт» автострахування
У МТСБУ анонсували боротьбу з фальшивими полісами страхування «зелена карта».

Як заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці адвокат Іван Ліберман, за кордоном притягують до відповідальності навіть законодавців, які допустили можливості для шахраїв, у той час як в Україні відповідальність лягає на водіїв, - інформує Newsradio.

Моторне транспортне страхове бюро України ініціює тотальні перевірки автовласників на кордоні. Мета ревізій – виявити фальшиві або сфальсифіковані страхові поліси зарубіжної автоцивілки «зелена карта». За використання фальшивок страховикам загрожує 850 гривень штрафу.

За даними бюро, кожна 67 «зелена карта», пред'явлена ​​при ДТП за кордоном в минулому році, виявилася липовою, а платити за цими полісами повинні тільки страховики. Як кажуть в МТСБУ, тільки цього року за фальшивими полісами сплатили понад 300 тис. євро.

Чому штрафувати повинні водіїв-власників липового поліса, а не тих, хто такі поліси видає?

– Фальшивий поліс можливий в тому випадку, якщо видається один і той же номер страхового поліса на різні автомобілі, навіть на 10 автомобілів відразу. При цьому в розвинених країнах світу, якщо ловлять людину з незаконним полісом, спершу встановлюють відповідальну особу. Відповідно, його і штрафують.

У нас же можуть покарати людину, в крайньому випадку, може відповісти страхова компанія, яка це видала. А ось за кордоном йдуть далі. Там з'ясовують, хто був замовником цих страхових полісів, хто на цьому заробив, всіх звільняють, і процес іде далі, аж до кримінальної відповідальності.

Потім притягують до відповідальності організацію, яка повинна контролювати діяльність страхової компанії. Після цього несуть відповідальність спецслужби і законодавці, що допустили можливість лазівок, якими користуються аферисти. Там всім заправляє соціум.

А як у нас можуть покарати відповідальних?

– Кримінальний кодекс України чітко визначає статтю 358, яка передбачає покарання за підробку документів, штампів, печаток, їх використання та збут. Це карається позбавленням волі терміном до п'яти років.

Раніше стало відомо, що прем'єр-міністр Арсеній Яценюк доручив Міненерговугілля та АМК провести масштабну перевірку АЗС.

Леонід Косянчук в ефірі радіостанції Голос Столиці повідомив, що через тиск влади контрабанда все сильніше витісняє легальний ринок нафтопродуктів.

«У нас нелегальний ринок ніхто не чіпає, бо це всім вигідно, а легальний ринок все намагаються чомусь задушити. Але ж в підсумку податки буде платити нікому, у держави грошей не буде. Чомусь АМК не переймається про те, що нелегальний ринок, який вже перевищив 50% від усього ринку нафтопродуктів в Україні, зростає, продовжує видавлювати легальний ринок», - сказав Леонід Косянчук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Як в Україні каратимуть за видачу фальшивих «зелених карт» автострахування
30 жовтень, 2015, 19:21