Відеофіксація на дорогах обійдеться Україні в 100 тисяч доларів за кожну точку

Відеофіксація на дорогах обійдеться Україні в 100 тисяч доларів за кожну точку
Для відеофіксації порушень правил дорожнього руху планують використовувати розроблений в США прилад, вартість якого складає близько 100 тисяч доларів, заявив в ефірі радіостанції Голос Столиці автоюрист Богдан Глядик, - інформує Newsradio.

Експерт також додав, що окрім цього потрібно буде розробити саму систему автоматичної фіксації, а на це теж потрібні кошти.

На дороги повернуть евакуатори, з'являться відеокамери, а у водіїв бали, якими можна буде «розплатитися» за порушення. Ці нововведення почнуть діяти вже з 7 листопада — разом із законом «Про Національну поліцію».

Вдарять насамперед по тих, хто не звик поважати правила дорожнього руху, зокрема, паркуватися в недозволених місцях. Таким водіям тепер не тільки випишуть штраф, але й можуть відвезти евакуатором машину на штрафний майданчик, але у випадку, якщо власника не буде поруч. При чому така «послуга» може обійтися в суму до 1000 гривень, яку заплатить водій, коли захоче повернути своє авто.

Чи готова адміністративна система до нових правил, які мають набути чинності 7 листопада?

— Наскільки я розумію, є велика загроза зриву початку цієї автоматичної фіксації, введення цих штрафних балів і т.д. На сьогодні відсутня будь-яка інформація про те, що Кабмін підготував необхідні підзаконні нормативно-правові акти і що проводилися якісь тендери на закупівлю обладнання, яке буде здійснювати фіксацію правопорушень. Тому чи запрацює дана вимога закону з 7 листопада — це велике питання.

А скільки коштує таке обладнання?

— Сказати, скільки воно буде коштувати, дуже важко. Якщо вірити чуткам, пропонується використовувати прилад для вимірювання швидкості , який розробили у США. Його вартість складає близько 100 тисяч доларів.

Тобто щоб встановити один прилад для фотофіксації чи відеофіксації, потрібно 100 тисяч доларів тільки на одну точку?

— Навіть більше. Цей прилад працює в штатному режимі і його сьогодні використовують поліцейські та інспектори ДАІ, де вони ще залишилися. А ще потрібно буде розробити систему, яка б могла працювати автоматично, сама все оформлювати, також потрібно встановити якісь антивандальні ящики і т.д.

На дороги столиці планують повернути евакуатори. Як це буде працювати на практиці?

— Я думаю, що будуть порушення, тому що застосовувати евакуатор можна тільки в тому випадку, коли транспортний засіб припаркований з суттєвим порушенням правил дорожнього руху, створює загрозу безпеці або перешкоду дорожньому руху. Тільки в цьому випадку можна застосовувати евакуатор.

Тобто можуть забрати машину не лише у тому випадку, коли вона заважає дорожньому руху, а і просто неправильно припаркована? І якщо водія не буде поруч, машину теж можуть забрати, навіть якщо вона не заважає дорожньому руху?

— Більше того, навіть повідомляють, що не будуть залишати жодних повідомлень, де саме знаходиться транспортний засіб. Водію самостійно, за телефоном 102, необхідно буде встановлювати, викрали його чи евакуювали.

Чи є якісь запобіжні заходи, щоб просто або не забирали цей автомобіль, або хоча б попереджали водія?

— Запобіжним заходом є закон, який чітко визначає, що забрати транспортний засіб можна тільки у випадку, якщо створюється реальна небезпека дорожньому руху, або якщо транспортний засіб суттєво заважає дорожньому руху. Наприклад, якщо авто припарковане на трамвайній колії, то зрозуміло, що воно перешкоджає руху. В такому випадку його можна евакуювати.

А хто буде вирішувати, чи є загроза безпеці руху?

— Патрульні поліцейські.

Саме вони викликають евакуатор?

— Так, саме вони повинні будуть викликати евакуатор. Сьогодні говорять, що укладають відповідні договори на обслуговування. Поки ще не зрозуміло, з якими саме установами, але це буде відбуватися тільки за ініціативи органів правопорядку.

Чи буде якась відповідальність патрульних поліцейських у разі, якщо автомобіль був евакуйований без належних причин?

— Безумовно, компенсація як була, так і має бути. Якщо транспортний засіб евакуювали неправомірно, то обов'язково варто звертатися до суду. В іншому випадку не виплачують ніяких компенсацій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чото якось, спитаю зразу скіко буде вкрадено з бюджету під ці заморскі диковини?
Відповісти
Як на мене перш ніж встановлювати нові штрафні санкції, то потрібно усунути всі фактири, що спонукають до порушень: зробити нормальне покриття, встановити парковки, надземні чи підземні переходи і тд.
Відповісти
Останні новини
Відеофіксація на дорогах обійдеться Україні в 100 тисяч доларів за кожну точку
30 жовтень, 2015, 20:07