У Польщі каратимуть за нелегальне працевлаштування іноземців

У Польщі каратимуть за нелегальне працевлаштування іноземців
Кожен польський роботодавець тепер буде зобов'язаний перед тим, як найняти на роботу іноземця, перевірити легальність його перебування в Польщі й зберігати копії документів, що підтверджують це, протягом усього часу працевлаштування.

Про це 24 липня повідомляє УНІАН.

Новий закон, що набув чинності 21 липня, також посилює покарання за нелегальне працевлаштування, передбачаючи, окрім штрафів у розмірі від близько 1 тисячі до 3 тисяч доларів, ув’язнення до 3 років і заборону на отримання коштів польського бюджету і коштів за програмами допомоги Європейського Союзу до 5 років.

Згідно з повідомленням Міністерства праці та соціальної політики Польщі, суд також може зобов'язати порушника повернути надані з бюджету Євросоюзу кошти за останні 12 місяців, якщо він використовував нелегальну працю іноземців.

Відповідальність за незаконне працевлаштування введена для компанії-генерального підрядника, яка зобов'язана перевірити, використовують чи ні нелегальну працю іноземців її субпідрядники, а також для агентств-посередників із працевлаштування.

Польське міністерство зазначило, що роботодавці, на яких уже працюють громадяни країн, що не входять до Євросоюзу, зобов'язані до 4 вересня 2012 року зібрати всі необхідні документи, щоб уникнути застосування до них санкцій за порушення.

Міністерство також зазначило, що новий закон визначає процедуру, згідно з якою іноземці можуть отримати зароблені ними гроші у випадку, якщо роботодавець відмовився їх заплатити.

За даними українських дипломатів у Польщі, більшість звернень українців до консульства стосуються невиплати заробітної плати недобросовісними роботодавцями, які нерідко навіть не підписують контракт із працівниками з України, що також дозволяє їм економити на сплаті податків.

Торік польські роботодавці зареєстрували для українців рекордні з 2007 року 240 тисяч заявок на роботу, які дозволяють працювати в країні без офіційного дозволу протягом шести місяців у рік.

Українці, які отримують понад 90% зареєстрованих у Польщі заявок на працевлаштування за спрощеною системою, минулого року також отримали 18,7 тисячі офіційних дозволів на роботу з близько 40 тисяч усіх виданих.

38-мільйонна Польща спростила доступ на свій ринок праці для іноземців, у першу чергу громадян країн, що граничать із нею, з половини 2007 року, щоб компенсувати брак працівників, викликаний трудовою міграцією поляків до інших країн Євросоюзу.

З того часу до 2012 року польські роботодавці зареєстрували для українців близько 750 тисяч заявок на працевлаштування за спрощеною схемою, частина з яких, за даними польської влади, була використана лише для отримання візи, а не для того, щоб дійсно працювати в Польщі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Польщі каратимуть за нелегальне працевлаштування іноземців
24 липень, 2012, 13:50