Український націоналіст Олександр Довженко. ВІДЕО

Український націоналіст Олександр Довженко. ВІДЕО
Роботами Олександра Довженка захоплювались і називали повним непотребом, звинувачували то в українському націоналізмі, то в дружніх зв'язках із Сталіним.

Про це інформує Телеканал новин "24".

У таких умовах і творилось його поетичне кіно, яке принесло авторові світове визнання. Чарлі Чаплін казав, що слов‘янський кінематограф дав світові лише одного режисера – і це Довженко.

Він народився у сільській сім’ї, де окрім Сашка, було ще 13 дітей, та це не завадило йому здобути освіту й навіть повчитися деякий час у Німеччині.

Як не дивно, Довженко почав свою кар'єру із комедій, і планував тільки ними й обмежитись. Сам писав до них сценарії та скаржився, що "у нас комедійних персонажів чомусь показують розумово відсталими, а треба зовсім навпаки". Утім, відзнявши дві стрічки, він звертається до іншого жанру — поетичного кінематографа.

Фільм "Звенигора" про історичну долю українського народу був знятий на одному диханні за якихось сто днів. Довженко відкинув усі правила кіномистецтва, і вніс своє бачення. Стрічку показували на екранах Франції, Англії, Америки, а от радянська публіка розкритикувала. Таким буде прокляття Довженка – роботи, яким він пишався найбільше, ніколи не сприймали на батьківщині.

Та ж історія повторилася зі стрічкою "Земля". За кордоном після кожного показу фільм зривав хвилю оплесків. Кінокритики писали: "Якщо ви не бачили яблук у "Землі", то ви взагалі не бачили яблук", а в Італії його в один голос називали "Гомером кіно".

Натомість в українському прокаті "Земля" протрималася трохи більше тижня. Радянські критики настільки облаяли роботу, що Довженко буквально посивів і постарів за кілька днів.

А далі були роботи на замовлення — то стрічка до чергової річниці Жовтня, то замовлення від Сталіна. Це рятувало Довженка від репресій і ГУЛАГу, але залишало відчуття страху. Якось він посадив на Київській кіностудії 480 фруктових дерев, а потім гірко жартував, що не знає, як це потрактують органи: як звичайнісінький сад чи витівку куркуля.

Заведений на нього формуляр "Запорожець" активно поповнювався доносами. Навіть вказали, що Довженко у сні розмовляє українською і що нібито в його кабінеті погруддя Сталіна називають "відірвана голова".

Останньою ідеєю Довженка було відзняти фільм про політ у космос.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Український націоналіст Олександр Довженко. ВІДЕО
31 жовтень, 2015, 05:26