Волинян стає більше

Волинян стає більше
Головне управління статистики у Волинській області оприлюднило соціально-економічні показники Волині у січні-червні 2012 року

Про це йдеться на сайті відомства.

ДЕМОГРАФІЧНА СИТУАЦІЯ

За оцінкою, на Волині на 1 червня проживало 1039,3 тис. осіб. За п’ять місяців кількість жителів області збільшилась на 686 осіб внаслідок міграційного (475 осіб) та природного (211 осіб) приростів. За інтенсивністю загального приросту (1,6 особи на 1000 наявного населення) область посіла четверте місце серед регіонів України.

У січні–травні народилось 6,3 тис. дітей або на 7,6% більше, ніж торік. У розрахунку на 1000 жителів загальний коефіцієнт народжуваності збільшився з 13,6 до 14,5 новонароджених. У трійку лідерів по рівню народжуваності входять Камінь–Каширський, Любешівський та Луцький райони.

За цей період в області померло 6,0 тис. осіб, що на 1,3% менше, ніж рік тому. Рівень смертності знизився з 14,3 до 14,0 померлих на 1000 жителів.

ПРОМИСЛОВІСТЬ

Порівняно з січнем–червнем 2011р. виробництво промислової продукції скоротилось на 4,6%. Спад виробництва спостерігався як у добувній, так і переробній промисловості. Значне зниження у добувній промисловості обумовлено скороченням видобутку вугілля.

У переробній промисловості зменшення обсягів відбулось у харчовій та легкій промисловості, целюлозно–паперовому виробництві, хімічній та нафтохімічній промисловості. Водночас на підприємствах машинобудування, з оброблення деревини та виробництва виробів з неї, виробництва будматеріалів, металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів випуск продукції зріс.

Обсяги виробництва у машинобудуванні зросли в 1,2 раза. Значно більше, ніж у січні–червні минулого року випущено автобусів та тролейбусів, нарощено виробництво електророзподільної апаратури, електроустаткування запалювання для двигунів. Проте скоротилось виробництво трансформаторів, контрольно–вимірювальних приладів.

В обробленні деревини та виробництві виробів з неї випуск продукції збільшився на 21%. Нарощено обсяги у виробництві дерев’яних будівельних конструкцій, столярних виробів, деревостружкових плит, лісопильному та стругальному виробництві.

На підприємствах з виробництва будматеріалів обсяг зріс в 1,3 рази. Більше випущено мінеральної вати, виробів з бетону та скла.

У металургійному виробництві та виробництві готових металевих виробів збільшено обсяги лиття металів. Водночас знизилось виробництво котлів центрального опалення, надання послуг з кування, штампування металів.

У січні–червні п.р. підприємства області реалізували продукції на суму 4,7 млрд.грн., що в розрахунку на одного жителя становить 4,6 тис.грн.

СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО

Обсяг продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств у постійних цінах 2010р., за розрахунками, становив 1,4 млрд.грн., що на 4,7% більше минулорічного. В аграрних підприємствах виробництво зросло на 9,7%, господарствах населення, які виробили майже 69% аграрної продукції, – на 2,6%. За темпами виробництва Волинь посідає 14 місце, за обсягом виробництва в розрахунку на одного жителя – 4 місце в державі.

На часі збирання врожаю, який у цьому році товаровиробники збиратимуть з площі 519 тис.га, у т.ч. в аграрних підприємствах – з 208,4 тис.га (40,2% загальних площ), у господарствах населення – з 310,6 тис.га (59,8%).

У порівнянні з 2011р. посіви розширились на 20,4 тис.га, у т.ч. в сільськогосподарських підприємствах – на 12,7 тис.га, господарствах населення – на 7,7 тис.га. Збільшення загальної посівної площі відбулось в усіх районах, крім Камінь–Каширського, Любешівського та Маневицького. Найсуттєвіше збільшили посіви у Ковельському, Турійському, Старовижівському районах – на 4,0–3,1 тис.га.

Більше половини засіяних площ виробники усіх категорій відвели під зернові та зернобобові культури – 272 тис.га, що на 18,5 тис.га, або на 7,3%, більше, ніж торік. Посіви технічних культур, які займають 11,2% площ збільшились на 6,9 тис.га, переважно за рахунок розширення посівів сої на 6,5 тис.га. Посіви цукрових буряків дещо менші минулорічних, внаслідок скорочення їх площ в аграрних підприємствах, тоді як в господарствах населення цукристих посіяли на 933 га більше.

Вирощуванням зерна займається 800 аграрних підприємств (включаючи фермерські господарства) проти 770 у минулому році, цукрових буряків – 255 господарств проти 239. Серед найбільших виробників ТзОВ "П’ятидні" Володимир–Волинського та ДП "Агрофірма Луга–Нова" Іваничівського районів, які зайняли зерновими більш як по 5,5 тис. гектарів, цукристими – в межах 700–1100 га.

Фермерські господарства збільшили площі посіву сільськогосподарських культур на 15,6% і засіяли 39,8 тис.га. Їх частка у загальній посівній площі становила 7,7%. Більш суттєвий вклад фермерів у посівах зернових (9,1%) та технічних культур (17,7%).

У тваринництві реалізовано на забій майже 62 тис.т худоби та птиці, вироблено близько 237 тис.т молока та 122 млн.шт. яєць. Виробництво м’яса та молока зросло відповідно на 2,5% та 3,3%, яєць – зменшилось на 0,4%.

У структурі реалізованої на забій сільськогосподарськими підприємствами худоби та птиці понад три чверті становило м’ясо птиці, вироблене товариствами "Володимир-Волинська птахофабрика" та "Птахокомплекс "Губин".

Вищі, ніж торік показники продуктивності худоби. Середньодобові прирости великої рогатої худоби на вирощуванні, відгодівлі та нагулі підвищились на 3,8%, свиней – на 29,5% та відповідно становили 442 г та 478 г. Понад 500 г приросту великої рогатої худоби досягли у Володимир–Волинському, Локачинському, Луцькому та Горохівському районах. У свинарстві прирости більше 600–500 г за добу мали у Турійському, Локачинському і Любешівському районах.

Середній надій молока, в розрахунку на середнє поголів’я корів молочного стада, збільшився на 364 кг і становив 2077 кг. Продуктивність корів зросла в аграрних підприємствах усіх районів. Найвищі середні надої (понад 2700–2500 кг) у господарствах Луцького, Володимир–Волинського, Горохівського районів.

Аграрні підприємства продали власно виробленої продукції на суму 732 млн.грн., що на 151 млн.грн., або на 26% більше, ніж торік. Від реалізації тваринницької продукції отримано 534 млн.грн. (на 24,3% більше), рослинницької продукції – 198 млн.грн. (на 30,8% більше).

Середні ціни продажу аграрної продукції сільськогосподарськими підприємствами за всіма напрямами реалізації за січень–червень 2012р. порівняно з відповідним періодом 2011р. зросли на 11,2%, у т.ч. продукції тваринництва – на 18%, рослинництва – знизились на 1,3%. У червні п.р. порівняно з травнем середні ціни реалізації сільськогосподарської продукції знизились на 4,4%, внаслідок зниження цін на продукцію рослинництва на 17,8%, тоді як на продукцію тваринництва вони зросли на 3,4%.

БУДІВНИЦТВО

У січні–червні підприємства виконали будівельні роботи на суму 218,3 млн.грн., що становить 95,1% минулорічних обсягів.

Майже 86% всіх будівельних робіт виконали будівельники міст Луцька, Нововолинська та Луцького району.

Збільшили обсяги робіт підприємства Іваничівського, Камінь-Каширського, Локачинського, Любомльського, Маневицького, Ратнівського районів та міст Луцька і Володимира-Волинського.

Найбільші обсяги робіт виконали публічні акціонерні товариства «Луцьксантехмонтаж №536», «Волиньобленерго», товариства з обмеженою відповідальністю «Житлобуд–2», «Монтажне підприємство «Електросервіс», «Міліуса», «Луцькавтодор–сервіс», Мостобудівельний загін №60 публічного акціонерного товариства «Мостобуд», закрите акціонерне товариство «Луцький домобудівельний комбінат», приватне підприємство «ВВС», виробничо-комерційна фірма «Віта–Авто».

ТРАНСПОРТ І ЗВ'ЯЗОК

Підприємствами автотранспорту (з урахуванням перевезень фізичними особами-підприємцями) перевезено 1,8 млн.т вантажів, що на 2,9% більше, ніж за січень–червень 2011р.

Всіма категоріями перевізників (крім залізниці) перевезено 60 млн. пасажирів, що дещо більше, ніж рік тому.

Пасажири надавали перевагу автомобільному транспорту, який виконав 81,7% перевезень (49,1 млн. пасажирів). Міським електричним транспортом скористалося 10,9 млн. пасажирів (18,3% загальних пасажирських перевезень).

Підприємства пошти та зв’язку у січні–травні 2012р. надали послуг за основним видом діяльності на 228,3 млн.грн., з них 63,1 млн.грн. – населенню. Найбільші доходи отримані від мобільного (58,8% загального обсягу) та міського телефонного (11,2%) зв’язку.

ЗОВНІШНЯ ТОРГІВЛЯ ТОВАРАМИ

За даними Держмитслужби України, обсяг експорту товарів у січні–травні порівняно з відповідним періодом 2011р. збільшився на 9,6% і становив 261,1 млн.дол.США, імпорту – відповідно зменшився на 16,4% і 377,4 млн.дол. Коефіцієнт покриття експортом імпорту дорівнював 0,69 (у 2011р. – 0,53). Від’ємне сальдо становило 116,3 млн.дол. (торік – 213,3 млн.дол.).

Зовнішньоторговельні операції здійснювались з партнерами 83 країн світу. Основними ринками збуту і купівлі товарів є країни Європейського Союзу, на які припадає 67,7% загального обсягу експорту та 86,5% – імпорту. Частка країн СНД в експорті становить 30,8%, в імпорті – 6,2%.

Підприємства області відправляли переважно електричне обладнання, механічні пристрої, деревину та вироби з неї, меблі, чорні метали, текстильний одяг, вироби з полімерних матеріалів та пластмас, м’ясопродукти, молочну продукцію. Одержували – транспортні засоби, електричне обладнання, полімерні матеріали, пластмаси, механічні пристрої, чорні метали, вироби з деревини, м’ясо та субпродукти.

Найбільші обсяги як експорту, так і імпорту товарів здійснювали підприємства Луцького району, обласного центру та міст обласного значення.

РОЗДРІБНА ТОРГІВЛЯ ТА РЕСТОРАННЕ ГОСПОДАРСТВО

Оборот роздрібної торгівлі (з урахуванням даних щодо обсягів продажу товарів на ринках та фізичними особами-підприємцями) у січні–червні становив 6,8 млрд.грн., що на 17,5% більше обсягу відповідного періоду минулого року.

Оборот ресторанного господарства (з урахуванням обороту фізичних осіб-підприємців) зріс проти минулорічного на 3,5% і дорівнював 230,2 млн.грн.

Через мережу автозаправних станцій, яка налічує 160 одиниць, продано населенню світлих нафтопродуктів, скрапленого та стисненого газу для автомобілів на 741,3 млн.грн.

ЦІНИ І ТАРИФИ

За даними Державної служби статистики України, індекс споживчих цін в країні у червні становив 99,7%, з початку року – 100,1%, на Волині відповідно – 99,7% та 99,1%.

На споживчому ринку області протягом січня–червня п.р. ціни на продукти харчування та безалкогольні напої знизились на 2,3%.

Серед продуктів харчування найбільше подешевшали яйця (на 49,0%). Знизились ціни на молоко, цукор, сало, рис, вершкове масло, сир і м’який сир, продукти переробки зернових, сметану, олію соняшникову та овочі (на 17,0–2,5%).

В той же час підвищились ціни на фрукти, м’ясо птиці, кисломолочну продукцію, свинину, рибу та продукти з риби (на 9,9–1,1%).

Алкогольні напої та тютюнові вироби в загальному подорожчали на 2,3%.

Ціни і тарифи на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива підвищились в цілому на 0,4%, в т.ч. на оренду житла – на 9,1%, скраплений газ для побутових потреб – на 8,1%, каналізацію – на 5,8%, холодну воду – на 5,2%, квартирну плату – на 1,6%, гарячу воду – на 0,4%. Водночас на тверде паливо ціни знизились на 12,5%.

В сфері охорони здоров’я зросли ціни на послуги санаторно-курортних установ, стоматологічні послуги, фармацевтичну продукцію (на 7,4–3,0%).

Ціни на транспорт у цілому зросли на 2,9%, що зумовлено, в першу чергу, подорожчанням палива та мастил (на 5,5%).

У сфері зв’язку подорожчали поштові марки, міжміський телефонний зв’язок, телефонні апарати (на 11,1–3,0%). Водночас подешевшали мобільні телефони (на 6,5%).

Серед послуг освіти зросла плата за навчання на курсах (на 4,0%) та послуги закладів дошкільної та початкової освіти (на 3,9%).

Крім того зросли ціни на послуги спортивних та фінансових установ, кабельне телебачення, пансіонатів, готелів, перукарень, ритуальні послуги, ремонт взуття, ресторанів, чищення та ремонт одягу, туристичні послуги.

РИНОК ПРАЦІ

До державної служби зайнятості звернулось за допомогою у працевлаштуванні 20,8 тис. волинян, працевлаштовано за цей період 10,9 тис., рік тому – відповідно 20 тис. і 11,9 тис. осіб. Рівень працевлаштування незайнятих громадян з початку року становив 34,2%, рік тому – 35,2%. Нижчий цей показник був у Турійському, Камінь-Каширському та Ратнівському районах (21,8% – 27,7%), значно вищий – в м.Луцьку та Луцькому районі (39,9% і 39,2%). Крім того, без вирішення питання працевлаштування з обліку державної служби зайнятості було знято 7,3 тис. осіб.

На кінець червня пропозиція робочої сили у 12 разів перевищувала потребу в ній, а в статусі безробітних перебувало 13,2 тис. осіб проти відповідно у 8 разів і 13,3 тис. осіб торік. Кожні шестеро з десяти безробітних – міські жителі, решта – мешканці села. Три чверті зареєстрованих безробітних отримували допомогу по безробіттю з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, за півроку її виплачено на суму 45,4 млн. грн., в тому числі у червні – 8,8 млн.грн., або по 835 грн. кожному.

ОПЛАТА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

Субсидії на відшкодування оплати житлово-комунальних послуг у червні отримали 8,8 тис. сімей, або 2,6% їх загальної кількості. Протягом шести місяців поточного року субсидії призначено 9,1 тис. сімей, що на 27,6% менше проти аналогічного періоду попереднього року, на суму 1,6 млн.грн. Середній розмір призначеної субсидії в розрахунку на одну сім’ю зріс з 152,4 грн. до 175,9 грн.

КРИМІНОГЕННА СИТУАЦІЯ

Згідно з повідомленням органів внутрішніх справ за шість місяців в області зареєстровано 3890 злочинів проти 3966 торік. Ріст злочинів зафіксований в 9 регіонах області, а найбільший – в Старовижівському, Любешівському, Ківерцівському та Любомльському районах.

Із загального числа зафіксованих кримінальних проявів 39,1% – тяжкі та особливо тяжкі.

Від скоєних злочинів потерпіло 2728 осіб (на 5,4% більше, ніж у січні-червні 2011р.), в їх числі 1024 жінки, 124 особи у віці до 18 років та 317 пенсіонерів. Найбільша кількість потерпілих – від крадіжок (1636 осіб або 60,0%). Пограбовано 126 осіб, серед них майже половину становлять жінки. Внаслідок злочинних діянь загинуло 44 особи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А як же так виходить: російські попи скрізь поставили хрести, де має будуватись церква, і їх кількість незабаром досягне кількість барів, а злочинність практично не зменшується. Що робити і хто винен? - овічні питання. Може ті гроші, що йдуть на храми і в кишені сучасних гапонів, та віддати на культуру, освіту? 1 гривня, витрачена на культуру і освіту, береже 10 гривень, витрачених на вязниці. Факти - річ вперта. Це для тих, хто в кишеню підрясника ховає купюри. Чи не так?
Відповісти