На Волині знайшли стародавню литовську вежу, але на розкопки грошей нема

На Волині знайшли стародавню литовську вежу, але на розкопки грошей нема
У селі Литовиж Іваничівського району геофізики виявили залишки стародавньої споруди, ймовірно, вежі Литовського періоду.

Як розповів заступник директора ДП «Волинські старожитності» Сергій Панишко, на мінімальні розкопки необхідно 200 тисяч гривень.

«Цього року за ініціативи краєзнавця з Нововолинська Анатолія Шведа на Волинь приїхали з Києва геофізики. Вони провели геофізичні пошуки. Є спеціальна апаратура, яка дозволяє побачити, що є в землі… Ми шукали цегляну кладку. В одному місці городища цегляна кладка є, а в іншому місці геофізики встановили магнітну аномалію, яка дозволяє припустити, що там може бути якась споруда масивна, можливо вежа, але археологічна розвідка це справа така – потрібно перевірити шляхом археологічних досліджень, тобто розкопати. Проте на розкопки потрібні гроші, але грошей, як завжди, нема. Взагалі пам'ятка цікава. Волинь традиційно з Литвою пов'язана, можна такий екскурс зробити в історію. В нас чомусь знають тільки князя Любарта та Вітовта, а є багато фактів, які говорять про зв'язок Литви з Волинню», - розповів науковець.

Окрім того, Сергій Панишко наголосив: «До речі, якось зауважте, щоб чорні археологи, "гробокопатєлі" різні, мародери не бігли на городище, бо їм, може, здасться, що ми там золота багато знайшли – то золота там нема».

Історик має надію зацікавити знахідкою литовських колег.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
что там залежи янтаря-до утра раскопают задаром
Відповісти
Останні новини
На Волині знайшли стародавню литовську вежу, але на розкопки грошей нема
02 листопад, 2015, 13:07