Суд виніс вирок лучанам, які давали хабарі лікарям

Суд виніс вирок лучанам, які давали хабарі лікарям
Минулої осені Луцький міськрайонний суд розпочав слухання справи, фігурантами якої стали двоє членів та голова міської медико-санітарної експертної комісії.

Вивести хабарників на чисту воду допомогли відеокамери, що їх міліція потайки встановила у кабінетах для надання або підтвердження у хворих групи інвалідності, пише Волинська газета.

Зовсім мало часу знадобилося, щоб апаратура записала майже 30 епізодів отримання лікарями грошей од своїх пацієнтів.
І хоча фактів вимагання помічено не було, втім лікарі й не перечили, коли в кишеню їх білого халата інваліди клали по 200, 500, навіть тисячі гривень. Ну, що зробиш: забули, що отримання неправомірної вигоди – це теж злочин, за який Кримінальним кодексом передбачається навіть тюремне ув’язнення.

За «хронічні» корупційні діяння двоє рядових лікарів Луцької МСЕК покаялися, свою вину визнали і за сприяння слідству отримали іспитовий строк. А от їхню начальницю, котра свою невинуватість доводила навіть в апеляційному суді, покарали п’ятьма роками тюрми з конфіскацією майна.

Однак справа корупції на інвалідах на тому не завершилася. Тільки тепер на лаві підсудних– неповносправні, які рік тому фігурували тільки як свідки.

Одну з таких кримінальних справ розглянув нещодавно Луцький міськрайонний суд. А покази давала… інвалід ІІІ групи й до того ж – медична сестра однієї з лікувальних установ обласного значення.
Порушення, до якого вдалася медсестра, мало місце ще 15 січня 2014-го. Тоді, власне, й було встановлено приховану камеру в одному з кабінетів МСЕКу. Апаратура зафіксувала, що в 11 год. 59 хв. жіночка передала лікарю-невропатологу хабара. За те, аби хворій підтвердили її незадовільний стан здоров’я, невропатолог не погребував узяти 2 тис. грн. А через три хвилини подяку ще більшого розміру отримала голова Луцької міської МСЕК. Останній, як підтвердила підсудна, вона заплатила аж 5 тис. грн!

Коли торік головуюча у справі суддя міськрайонного суду пробувала допитатися, для чого інваліди сунули лікарям гроші, всі як один знизували плечами. Частина зізналася, що боялися втратити групу й раз так – щомісячну пенсію. Ще частина хвилювалася, що для підтвердження групи інвалідності їх можуть відправити в іншу область (а це потягне більше, ніж всунути хабара луцьким лікарям). Дехто з допитаних узагалі не розумів, якого милого їх притягнули в суд. Мовляв, ну дали на каву з цукерками – хіба ж то злочин? І тільки одна молодого віку допитана зізналася: «Всі ці події мали місце в ту пору, коли Україна піднялася на Майдан, коли люди повстали проти тотальної корупції. Я дала хабара – визнаю, але дуже про це жалкую».

Жалкує і медична сестра лікарні, яку судили цими днями. Однак не відомо, чи усвідомлює свою вину. Адже тривалий час працюючи у відділенні профпатології, жінка, мабуть, звикла до подяк, як до повітря і води. Та коли постала загроза сісти до тюрми, визнала свою причетність до корупційних діянь (зокрема – надання неправомірної вигоди службовій особі за вчинення дій в інтересах того, хто надав таку вигоду, з використанням наданої їй влади чи службового становища, про що йдеться у ч. 1 ст. 369 КК України).

За таке правопорушення Кримінальний кодекс передбачає до двох років тюрми. Та оскільки жінка сприяла слідству, у вчиненому розкаялася, то не за ґрати сіла, а отримала рік іспитового строку. За умови, звісно, що протягом усього часу не спокуситься на нову «подяку».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.