Лучанка вважає, що краще пасти кіз, ніж воювати. ВІДЕО

Лучанка вважає, що краще пасти кіз, ніж воювати. ВІДЕО
На березі річки Стир біля Старого Луцька можна побачити живописну картину: колись 57, а тепер 9 біленьких, сіреньких, чорних кіз.

Справно заскакують в човен і тендітна жінка перевозить їх на острів. Ця картина свого часу зворушила режисера народної аматорської кіностудії «Волинь» Бориса Ревенка.

«Коза-дереза» фільм під такою назвою завоював не один приз на фестивалях аматорських стрічок. Журналісти «Громадського.Волинь» вирішили повернутися до сюжету цього фільму, а ще більше до його героїні – Олени Пахолюк.

Учителька з 40-літнім стажем багато років розводить кіз. Вони їй, як діти, кожна має ім’я, кожну розрізняє за особливостями характеру. Вперше завела козу, коли довелося ставити на ноги матір після інсульту. Молоко зцілило хвору, – розповідає пані Олена, – А потім догосподарювалась до того, що з однієї стало 57 кіз.

Щоранку перед тим як йти на роботу вона човном переправляла їх на острів, що на Стиру. Кілька років тому човна хтось поцупив. Тепер «козі-козі» пасуться просто на березі річки під пильним наглядом тепер уже пенсіонерки Олени Пахолюк. Та й не 57 їх уже, а лише 9. За цією справою і «підстерегли» жінку з бажанням більше дізнатися про її долю.

Виявилося, що Олена Пахолюк – уродженка міста Ніжин Чернігівскьої області. У перші дні Друга світова лишила її сім’ю без даху над головою. Їх евакуювали в Росію, а батько пішов на фронт. 1944-го переїхали на Волинь і осіли у Луцьку. До слова, батько пані Олени – визволитель нашої області Семен Карпов.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Лучанка вважає, що краще пасти кіз, ніж воювати. ВІДЕО
06 листопад, 2015, 08:44