Як проходять навчальні будні майбутніх поліцейських Луцька. ФОТО

Як проходять навчальні будні майбутніх поліцейських Луцька. ФОТО
Уже третій тиждень поспіль триває навчання майбутніх поліцейських Луцька. З-поміж понад чотирьох тисяч охочих одягнути форму полісмена обрали 170 найкращих. Саме вони нині здобувають знання та вміння, аби вже до кінця року вийти на вулиці нашого міста.

Інтерес до роботи в поліції у Луцьку був неабиякий – 25 людей на місце. Це один із найбільших конкурсів по Україні, пишуть Хроніки Любарта.

Нині Патрульна служба вже працює у Києві, Харкові, Львові, Одесі. Триває нав­чання у Дніпропетровську, Миколаєві, Ужгороді, Хмельницькому і Луцьку. Паралельно відбувається відбір у інших обласних центрах. Майбутні поліцейські Луцька проходять навчання у Волинському училищі професійної підготовки працівників міліції, що в Сокиричах під Луцьком.

ЧАСУ ВДОСТАЛЬ

Навчання стартувало 19 жовтня і триватиме до 12 грудня. Загалом – вісім тижнів. Часу, здавалося б, зовсім небагато. Однак тренери переконують: навчальний процес побудований таким чином, що усе, що треба, слухачі опанувати встигнуть.

За словами начальника училища Ігоря Приймака, навчальний день розпочинається о 8:30 і закінчується о 18:20. Вихідний – лише у неділю. Перерви невеликі – 5-10 хвилин між парами, ще годину відведено на обід та відпочинок.

– На навчання було зараховано 170 людей. Двох уже відрахували: одного – за власним бажанням, іншого – за неуспішністю, – розповідає керівник міліцейського училища. – Середній вік слухачів, саме у такому статусі вони нині перебувають, орієнтовно 25-27 років, загалом – до 35-ти. Це люди дуже різних спеціальностей. Мабуть, до 10% – нинішні або колишні міліціонери. Більшість людей має вищу освіту й досвід роботи, і це дуже добре.
Начальник Волинського училища професійної підготовки працівників міліції Ігор Приймак
Начальник Волинського училища професійної підготовки працівників міліції Ігор Приймак


У перші дні, каже Ігор Григорович, хлопці й дівчата лишень призвичаювалися до такого напруженого графіку, було дещо складно, утім нині всі уже звикли.

До слова, з-поміж 168 майбутніх правоохоронців – 19 дівчат. І усі вони, наголошує Ігор Приймак, «дуже бойові». Одну навіть обрали командиром групи. З десяток дівчат навіть вирішили оселитися у гуртожитку, що на території училища. Хтось – заради зручності, аби щодня не витрачати час на дорогу, хтось – заради певного випробування витривалості і сили волі.

– А взагалі у гуртожитку живе близько 70 людей, проте ця цифра змінюється час до часу. Не всі із Луцька, не всі мають змогу щодень їздити, хоча більшість – лучани, волиняни, – говорить Ігор Приймак. – Ми вирішили не змушувати усіх до казарменого режиму. Бо хоч умови для проживання у нас є, однак порівняно з домашніми – дещо спартанські. Відбій о 22:30, але чимало сидять допізна, вчаться. Інакше – ніяк. Звісно, ніхто не забороняє порушувати режим, бо бажання вчитися і таке відповідальне ставлення до навчання заслуговує лише на похвалу. Але я раджу усім добре висипатися, це важливо.

Як розповідає координатор програми «Моя нова поліція» у Луцьку Анна Янюк, яка, до слова, приїхала сюди із Харкова, часу на навчання майбутнім полісменам цілком достатньо.

– Щоб опанувати навчальний матеріал і той мінімум, який потрібно засвоїти майбутнім поліцейським, часу однозначно вистачить, – наголошує вона. – Заняття проходять у формі тренінгів, застосовуються мультимедійні засоби. І загалом – багато практики.
Анна Янюк приїхала на Волинь із Харкова й координує навчання майбутніх полісменів
Анна Янюк приїхала на Волинь із Харкова й координує навчання майбутніх полісменів


ВЧИТИСЯ І ЩЕ РАЗ ВЧИТИСЯ

Навчають полісменів люди із практичним досвідом – адвокати, правозахисники, працівники суду й прокуратури, викладачі як цивільних вишів, так і міліцейського училища. Також залучені представники громадських організацій. Загалом – близько сорока тренерів.

– Їх уже конкретно готують до того, що чекатиме незабаром на вулиці. Налаштовують і пояснюють, як воно буде насправді. Тут немає нудних лекцій і непотрібних предметів, – стверджує координатор навчання. – Тренери намагаються прив’язати їх до реальності. До тих ситуацій, які можуть трапитися у їхній подальшій службі. Вони розв’язують задачі, шукають відповіді. Дуже багато часу відведено на дискусії, під час яких спільно з викладачами обговорюють ту чи ту тему, шукають спільні рішення. Так краще засвоюються знання. Власне, отакий підхід дасть змогу в стислі, здавалося б, терміни опанувати усі потрібні знання. Тому мінімум, передбачений тематичним планом, слухачі училища обов’язково засвоять. Бо якщо не опанують – то їх в процесі просто відрахують. Адже після вичитки кожного предмету вони складають квізи (тобто попередні іспити) та екзамени.

А після завершення навчання, за тиждень-другий до складання присяги, слухачам училища запропонують ще й факультативні заняття за бажанням.

– Будемо запрошувати викладачів, з якими вони захочуть попрацювати ще. Для того аби вони відпрацювали додатково всі ті нюанси, які вважатимуть за потрібне, – пояснює Анна Янюк.

Начальник училища Ігор Приймак додає: особливу увагу на цих же факультативах хочуть звернути на водіння, у тім числі й екстремальне. З огляду на досвід того ж таки Києва, де з часу роботи патрульної поліції понівечено не одну службову автівку.

Усього майбутнім поліцейським доведеться опанувати 25 дисциплін. Найбільше часу й уваги приділено тактичній підготовці – 124 години. Це прийоми рукопашного бою, поводження під час зупинки транспортного засобу за високого і низького рівнів небезпеки. На тактичній підготовці всі ситуації відпрацьовуються в парі. Ще один етап тактичної підготовки – те, як поліцейські мають поводитися у разі виклику в житлові приміщення. Йдеться, скажімо, про сімейні конфлікти, порушення тиші в під’їзді. Загалом відпрацьовуються найрізноманітніші ситуації.
За час навчання майбутні поліцейські повинні опанувати 25 навчальних дисциплін. І лише після успішного складання підсумкових іспитів приймуть присягу
За час навчання майбутні поліцейські повинні опанувати 25 навчальних дисциплін. І лише після успішного складання підсумкових іспитів приймуть присягу


Другий за насиченістю предмет – вогнева підготовка, на яку відведено 48 годин. На теорію передбачено кілька годин, аби вивчити матеріальну частину і техніку безпеки. Решта ж – практичні заняття зі зброєю.

– Їхніми результатами наші викладачі задоволені. Я щодня цим цікавлюся. Звісно, вони тільки вчаться, рівень ще недостатній, але успіхи тішать. Їм самим це дуже цікаво. А успіхи добряче мотивують, – зазначає Ігор Григорович. – Слід наголосити, що вельми відповідально поставилися до вогневої підготовки дівчата. Вони дуже старанні. І відпрацьовують навіть краще за хлопців.

Опановують слухачі міліцейського училища і такі предмети, як толерантність, права людини, конституціоналізм, стресостійкість, ефективна комунікація, партнерство правоохоронних органів. Тут навчають, як психологічно діяти у тій чи тій ситуації, як спілкуватися з неадекватними людьми, особами, які грубо поводяться.

Окремий напрямок – робота із законодавством. Так, слухачі училища мусять опанувати адміністративні правопорушення, кваліфікацію злочинів. Ясна річ, законодавча база величезна, утім майбутні полісмени вивчають тільки те, що знадобиться їм у роботі. Мусять вивчити усі статті, за якими вони складатимуть протоколи.

Не менш важливі знання здобувають і на заняттях із вибухотехнічної підготовки, виявлення ознак наркозалежності й наркотичних речовин. Також їх вчать розпізнавати ознаки підроблених документів.

Ще один не менш важливий предмет – правила дорожнього руху, в яких полісмени просто зобов’язані орієнтуватися. Наразі до уроків водіння не дійшли, за кермо сядуть після того, коли складуть іспит із ПДР.

До речі, за словами координатора навчання Анни Янюк, у кожного є змога перескласти екзамен. Проте – лише один раз.

ДІВЧАТА І ХЛОПЦІ НА РІВНИХ

Ближче до завершення навчання передбачене проведення анонімного оцінювання майбутніх полісменів. Кожен слухач оцінить свого одногрупника на предмет лідерських якостей і конфліктності. Себе ж оцінити не зможуть. Ці дані в подальшому впливатимуть на кадрові призначення.

– До цієї рейтингової шкали додасться ще й дотримання внутрішнього розпорядку, – зауважує Ігор Григорович. – Кожен слухач, якщо порушує або навчальну програму, або внутрішній розпорядок, може отримати одне усне попередження і два письмових. Після другого письмового його викликають на комісію з етики і службової дисципліни. Та у нас із дисципліною й атмосферою все гаразд. Це свідчить про те, що відбір був якісним.

Анна Янюк розповідає: при виборі на командирські посади враховуватиметься дуже багато факторів, але згадане анонімне оцінювання – один із них.

– Крім дисципліни, це будуть рекомендації і характеристики за час їхнього навчання від курсових офіцерів. Тут враховуватиметься також і робота психолога, рекомендації методистів, начальника училища, – зауважує координатор навчальної програми. – Дуже багато складових, які формуватимуть загальну картину по кожній особі. Тобто що краще вони себе виявлять під час навчання, то більше можливостей матимуть для кар’єрної самореалізації в подальшому. Скажімо, зможуть стати командиром роти.
Професію полісмена опановують 19 жінок. Одну з них, Олену Чабан, навіть обрали командиром групи.
Професію полісмена опановують 19 жінок. Одну з них, Олену Чабан, навіть обрали командиром групи.


Самі ж майбутні поліцейські зізнаються: навчання направду насичене і складне. Проте за три тижні до такого режиму вже звикли. Також розповідають, що і дівчата, і хлопці тут на рівних. Дівчата хвалять хлопців, а хлопці, своєю чергою, хвалять дівчат.

– У перші дні було справді складно. Життя ж кардинально змінилося. Та вже втягнулися у процес. Ми знали, на що йшли, тому мусимо впоратися із навантаженням. Скиглити – у жодному разі, – каже колишній автомеханік із Луцька Дмитро. – Тут мене дуже здивувало, як відповідально поставилися до навчального процесу. Сама атмосфера вражає. Бо я маю досвід служби в армії. І там усе зовсім не так – розхлябано, все роблять заради галочки. Тут же орієнтуються на якість. Професійні викладачі, якісно складена навчальна програма. Усе на найвищому рівні.

Олександр Данильчук, який, до речі, майже рік відслужив у зоні АТО, каже, що усвідомлює, на яку роботу викликався.

– Це найнижчий рівень правоохоронних органів. Звісно, корупцію ми не подолаємо, хай як того хотілося б, – каже хлопець. – Але ми принаймні можемо змінити ставлення людей. Адекватною поведінкою, чесністю, дотриманням законності і забезпеченням прав людини.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
як бомжі, а де форма різного типу від повсякденної до спортивної. совок совком((
Відповісти
ага... 2-х відрахували. Там вже 14 самі звільнились.. ЯК можна стати поліцейським за 2 місяці ??? чому не пише за тих, кому виставили рахунок в $ щоб йти навчатись???
Відповісти
я одного зрозуміти не можу, як можна вивчити за 3 місяці те, що інші вивчають у навчальних закладах МВС 4 роки?!
Відповісти
Не ти один не розумієш.
Відповісти
а як поліція навчається в США??? по 5 років!))) а тут 2 місяці!))) чесно це смішно! але й "плакати" хочеться!(((
Відповісти
а як поліція навчається в США??? по 5 років!))) а тут 2 місяці!))) чесно це смішно! але й "плакати" хочеться!(((
Відповісти
Останні новини
Як проходять навчальні будні майбутніх поліцейських Луцька. ФОТО
06 листопад, 2015, 11:16