Клімчуку склали «рецепт», як позбавити Волинь проблем

Клімчуку склали «рецепт», як позбавити Волинь проблем
Для Волині розробили схему планування області на найближчі 20-25 років, що дасть можливість побачити найбільш проблемні території, можливий розвиток краю та навіть показує місця «білої» енергетики.

Схему презентуватимуть депутатському складу 5 вересня під час пленарного засідання. Останні корективи і зауваження щодо схеми обговорили 25 липня, за участю першого заступника голови облдержадміністрації Олександра Башкаленка.

Зі слів заступника начальника головного управління архітектури, містобудування та ЖКГ Якима Сеника, схему розробляли протягом десяти років. Така затримка пов’язана з повільним фінансуванням робіт.

Нині роботи практично готові, залишилося лише технічно підшити у схему усі правки. Проект розробляє державне підприємство Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя. Подібних ініціатив немає лише у Сумській, Хмельницькій та Житомирській областях.

«Схема Волинської області має велику вагу для прийняття рішень, що мають кардинальне значення для розвитку області в системі України і міжнародній системі, адже ви є прикордонною територією. І взагалі для підняття іміджу області, визначення інвестиційно привабливої території і території, на якій є проблеми і які потребують негайного втручання, або економічного, або санітарно-гігієнічного», - зазначила головний архітектор проектів Ганна Айлікова.

Схема планування області включає картосхеми, зонування території щодо техногенного впливу, можливості виникнення надзвичайних ситуацій, екологічного стану, промислового навантаження, урбаністичних показників, сільського господарства, автобанного розвитку, міжнародного співробітництва та інших показників.

Схема виокремлює проблемні райони Волині, які необхідно коректувати. В основному це райони, що забрудненні внаслідок Чорнобильської катастрофи і мають низький рівень забезпечення населення роботою.

«Тут міститься екологічна мережа, яка особливо необхідна для того аби була рівновага для всієї України. У вас територія, де формуються малі річки, які мають вплив на всю Україну у цілому. Якщо винищити ці ліси, або використовувати не за призначенням, то просто обміліє те саме Дніпро, Дунай і так далі», - зазначила Айлікова.

Унікальною для Волині Айлікова назвала схему геопатогенних проявів. На ній розміщені карстові провали, ризики, а також зона «білої енергетики», де людина відновлюється. Таким спеціаліст назвала Шацькі озера.

Проектант називає цю схему «рецептом» для губернатора, аби вивести проблемні зони до сектора безпроблемних та залучити інвесторів. Інша справа, зі слів Айлікової, як цим рецептом скористаються чиновники.

Надалі планується розробляти схема планування окремих районів. В першу чергу до списку районів попадуть дев’ятеро, зокрема прикордонних. Розробка важлива також з тієї причини, що з 2013 року виділення земель без схеми буде заборонено.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Клімчуку склали «рецепт», як позбавити Волинь проблем
25 липень, 2012, 13:53