Українці пишуть радіодиктант національної єдності

Українці пишуть радіодиктант національної єдності
9 листопада на Українському радіо реалізується спецпроект Національної радіокомпанії України - Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, приурочений до Дня української писемності та мови.

Як повідомляє прес-служба Міністерства культури України, вперше місцем проведення написання диктанту стане найбільша аудиторія Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

"До участі у Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності запрошені відомі українські митці, науковці, державні та громадські діячі, політики та всі охочі, хто прагне зберігати і розвивати рідну мову. Також до написання радіодиктанту національної єдності долучиться віце-прем’єр-міністр – міністр культури України В’ячеслав Кириленко", зазначається у повідомленні.

Цьогорічний радіодиктант має на меті, окрім традиційного його написання, встановити у цей день радіомости з українцями в Австралії, Китаї, Польщі, Росії та Португалії.

Пряма трансляція спецпроекту розпочнеться о 10.10 і здійснюватиметься на Першому Національному телеканалі України ("UA: Перший") з сурдоперекладом для людей з вадами слуху, на Першому каналі (УР-1) та на каналі "Культура" (УР-3) Українського радіо.

Написання радіодиктанту розпочнеться об 11.00.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності уже п’ятнадцятий рік поспіль збирає тисячі українців як в Україні, так і за кордоном, демонструючи солідарність тих, хто любить і шанує рідне слово і мову.

Це не лише перевірка знань української мови, а й заохочення до вживання, популяризації, захисту і сприяння розвитку державної мови.

Архів організаторів нараховує безліч диктантів, написаних як пересічними українцями, так і відомими культурними і державними діячами, науковцями, політиками та звичайними громадянами нашої держави.

Нагадаємо, 9 листопада Україна відзначає День української писемності та мови. За православним календарем - це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця - послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли президент України Леонід Кучма, на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства, видав Указ № 1241/97.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.