Микола Романюк — мер, який чує людей не лише перед виборами*

Микола Романюк — мер, який чує людей не лише перед виборами*
Певно, навіть опоненти міського голови Луцька погодяться, що до його сильних сторін належать відкритість, людяність, справжня, а не показна демократичність як у стосунках, так і у професійній діяльності.

Доводилось чути від переселенців зі Сходу, що саме ці риси характеру Миколи Романюка їх найбільше вразили. На відміну від тамтешніх чиновників-небожителів із високих кабінетів керівник Луцька виявився близьким до людей у буквальному розумінні, адже переселенці не сподівались так легко потрапити до нього в кабінет, бути почутими і отримати допомогу.

Справді, доступність влади, прозорість у її діяльності, зручність в отриманні різноманітних адміністративних послуг, а також бажання та вміння керівника міста спілкуватись – це для його мешканців не менш важливі речі, ніж відремонтовані дороги та тротуари. Це те, що робить життя лучан набагато комфортнішим та гідним. І на цьому не просто завжди наголошує Микола Романюк, а й намагається керуватись такими принципами у своїй діяльності. Тут Луцьку уже є чим похвалитись, хоч і є ще до чого прагнути.

Пропонуємо вам кілька думок Миколи Ярославовича з цього приводу:

«КОЛИ СТОСУНКИ ЩИРІ – РОБОТА РОБИТЬСЯ НА СОВІСТЬ»

«Йду до людей, незалежно від того, чим закінчиться наша розмова. Не важливо, скільки їх буде — десять, двадцять чи сто. З людьми треба говорити, пояснювати, переконувати не тільки через засоби масової інформації, а й безпосередньо спілкуватися, дивитися в очі…

Суспільство нині, на жаль, розбурхане, розхитане, знервоване, колотиться від виборів до виборів, а ми мусимо навчитися домовлятися. І нехай це почнеться з елементарного: де у дворі мають стояти баки для сміття? Як привчити себе до роздільного його збирання?»

***

«Щирість потрібна в усьому, і в стосунках, і в роботі. Бо коли відносини щирі, робота робиться на совість, тоді буде результат. Коли ні – самі розумієте…»

*** 

«Я справді мав таку розмову із трьома переселенцями – жінкою, її сином та мамою, для яких великим відкриттям стало вже те, що до міського голови можна легко потрапити — не через купу охоронців, і просто по–людськи поспілкуватись. Так сталося, що я зміг одразу ж вирішити питання з їхнім навчанням та працевлаштуванням. Вони сказали, що після розмови зі мною відкрили для себе іншу Україну. А мене це ще раз змусило усвідомити, скільки ми всі втратили від того, що раніше не могли налагодити нормального контакту між Сходом та Заходом…»

*** 

«Солідарність для мене – це насамперед спосіб порозуміння між людьми. Солідарна відповідальність, солідарна робота, солідарне прийняття рішень – без цього громада не може бути сильною та самодостатньою».

***

«Чому лише дорослі мають вирішувати, яким має бути скейт–парк чи ігровий майданчик у дворі будинку? Спробував говорити про це з нашими дітьми без присутності батьків. Цікаво! Побажання дітей і дорослих жодного разу не співпали повністю.

Тішуся, що в місті з’являється все більше гарних, добре облаштованих ігрових майданчиків. Це — територія дитинства. І перша нагода навчитися бути добрим сусідом, підтримувати порядок, відчути: це мій двір, моя вулиця, моє місто, моя країна».

***

«Щиро дякую мешканцям бульвару Дружби народів, 8, 8–а,10,12 за запрошення на свято родини, яке вони організували в своєму дворі. Просто молодці. Це яскравий приклад того, як можна разом організовувати дозвілля для себе та своїх дітей!»

***

«Поважаю людей, які роблять свій вибір свідомо. Не влаштовує тебе Романюк, будь ласка, обирай іншого, якщо переконаний, що він буде кращим. Але коли ти це робиш лиш тому, що тобі заплатили 500 гривень — таких не поважаю! Якщо цю суму розділити на п’ять років каденції, то вийде якихось 16 копійок у день. Чи не надто дешево?».    

«АДМІНПОСЛУГИ: ЗВЕСТИ ДО МІНІМУМУ СПІЛКУВАННЯ З ЧИНОВНИКОМ»

«Була дуже гарна ідея – створити такі умови, щоб людина не оббивала пороги всіляких органів та структур, місяцями не маючи змоги оформити документи, а щоб могла звернутися до одного кваліфікованого фахівця, і той сказав, які довідки потрібно зібрати та куди здати папери. А ще – зробити все можливе, щоб звести до мінімуму спілкування людини з чиновником. Тому, ставши міським головою, максимально намагався пришвидшити відкриття Центру надання адміністративних послуг.

І зараз Луцький ЦНАП облаштований за найкращими зразками подібних структур у країнах Європи: автоматизований запис на прийом, електронне табло, відсутність окремих кабінетів для чиновників. Все відкрито, чесно і прозоро. Можу похвалитись, що наш ЦНАП надає найбільше послуг серед аналогічних у всій Україні. Коли ми організовували його, то найбільше вивчали досвід Німеччини та Грузії. І у нас центр працює краще, ніж у Тбілісі.

Сьогодні щоденно у ЦНАП звертаються в середньому до 900 осіб. Прийти вони можуть у зручний для себе час. Адже графік роботи досить гнучкий – 49 годин на тиждень, у вівторок і четвер — до 20–ї години, робоча й субота».

***

«Моє тверде переконання: лучани повинні знати, куди йде кожна бюджетна копійка. Відтак на нашому сайті є відеозаписи усіх сесій та засідань виконкому. Громадськості доступні усі проекти рішень. Хто колись знав, що на сесіях приймалось? А тепер мені у «Фейсбук» пишуть: «Миколо Ярославовичу, а чому до 143–го питання нема додатку?». Усе перераховане – це вимога часу, і я хочу, щоб Луцьк тут задавав тон, був прикладом для інших».

***

«Прагну отримувати якнайбільше інформації про міські справи із, так би мовити, перших рук. Вважаю, що ефективно працює зі зверненнями громадян група оперативного реагування «15-80», тобто щоранку я отримую свіжу інформацію. Це, як на мене, дієвий зворотний зв'язок із громадою, прозорість роботи і контроль за виконанням. Так само у роботі допомагає і веб–платформа «Відкрите місто». Зареєстровані на сайті користувачі можуть у режимі он–лайн вказувати на недопрацювання міських служб, озвучувати проблеми. Це дуже допомагає у роботі, тож пишіть, телефонуйте!»

*** 

«Дуже тішусь, що цими днями вдалось розпочати ще один проект, який – впевнений – додасть комфорту мешканцям Луцька. Мова про нововведення у Луцькому клінічному пологовому будинку – державну реєстрацію новонародженої дитини в пологовому будинку при виписці. Це дасть батькам змогу не стояти в чергах, не ходити кілька разів в органи державної реєстрації актів цивільного стану громадян, а безпосередньо подавши медичну довідку про народження дитини, паспорти обох батьків та свідоцтво про шлюб і отримати свідоцтво про народження дитини під час виписки з пологового…

Ніби рядова подія, але вважаю, що саме з таких малих кроків складається наш шлях до того створення міста, про яке мріємо. Маю надію, що разом із лучанами ми зробимо ще багато таких кроків!».

Михайло ІВАНІВ    

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я не проти Романюка, він зовсім не поганий як людина, але здобутків на посаді міського голови ну дуже мало
Відповісти