У Луцьку розповіли про найрезонансніші кримінальні провадження щодо місцевих виборів

У Луцьку розповіли про найрезонансніші кримінальні провадження щодо місцевих виборів
Вже перед початком другого туру виборів спостерігачі та поліція фіксують несистемні порушення виборчого законодавства.

11 листопада громадський рух ОПОРА провели брифінг з працівниками правоохоронних органів щодо дотримання виборчого права, а також наявні його порушення під час цьогорічних виборів до місцевих рад.

Загалом, за словами координатора громадського руху ОПОРА на Волині Людмили Хомич, порушення не були системними, зокрема, й такі як підкуп виборців, адже це було виявом окремих кандидатів різних політичних сил. Для прикладу, надання різних подарунків, різного роду послуг або ж здійснення благоустрою та встановлення спортивних майданчиків.

Стосовно другого туру, то «опорівцями» були зафіксовані порушення, які стосуються недобросовісної агітації, використання благодійних фондів і поширення інформаційних листівок, що мають елементи чорного піару. Окрім цього, громадськими спостерігачами були зафіксовані зловживання в ЗМІ - розміщення політичної реклами без належного маркування.

Однак системних і масових порушень перед початком другого туру спостерігачами ОПОРИ не було зафіксовано.

Стосовно порушень, зафіксованих працівниками тоді ще МВС, то, як розповів заступник начальника Головного управління Національної поліції у Волинській області Анатолій Петрушин, таких повідомлень надійшло 149 зі всієї області, найбільше – з Луцька (40 повідомлень).

Сім повідомлень мали ознаки кримінальних, у зв’язку з чим були внесені в єдиний державний реєстр досудових розслідувань.

Також працівниками міліції було складено чотири протоколи про порушення адміністративно-правового характеру. Стосовно кримінального характеру, за словами Анатолія Петрушина, найцікавіше - це кримінальне провадження за фактом побиття одного з кандидатів у депутати до Луцької міськради, яке було класифіковане як умисне заподіяння легкого тілесного ушкодження. Інше провадження було відкрите в Ковелі за фактом перешкоджання здійснення виборчого права за зверненням одного із кандидатів, якому, на його думку, відмовили в реєстрації як кандидата.

Резонансним, яке набуло розголосу в ЗМІ, було самогубство одного із голів виборчої комісії у Луцькому районі. Проте після проведення судово-медичної та інших експертиз було достеменно з’ясовано, що інші особи до смерті не причетні, і це суїцид.

«Найрезонансніше кримінальне провадження належить Камінь-Каширському району, де було з’ясовано, що членами виборчої комісії видавались бюлетені родичам на імена членів родин, які не були присутні в той момент на виборчих дільницях, і навіть були за межами України», -розповів Анатолій Петрушин.

Начальник управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції Володимир Соломенко розповів, що скарг в зв’язку з порушенням громадського порядку до представників міліції не надходило. Окрім того, їхніми співробітниками фіксувались всі повідомлення про порушення законодавства, які були опубліковані на місцевих інтрернет–ресурсах.

«Загалом не було ніяких конфліктних ситуацій з проведення виборів, які могли б викликати суспільний резонанс», - зазначив Володимир Солоненко.

Натомість представники поліції зазначили, що всі зауваження до роботи поліції правильні і вони будуть враховані. Проте наголосили, що варто повідомляти про всі зафіксовані порушення на лінію 102 одразу, а не через декілька годин чи днів, щоб поліції було легше відреагувати.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку розповіли про найрезонансніші кримінальні провадження щодо місцевих виборів
11 листопад, 2015, 13:18