Воювали і проти червоних партизанів, і проти німців, - воїн УПА Віталій Баглик. ВІДЕО

Воювали і проти червоних партизанів, і проти німців, - воїн УПА Віталій Баглик. ВІДЕО
Віталій Баглик – учасник УПА.

До лав повстанської армії він вступив в 15 років. Був зв’язковим, інформує Громадське.Волинь.

«Це був 1942 рік, коли рада Степана Бандери прийняла рішення, що треба взяти до рук зброю. Хлопці, в свій час пішли в німецьку поліцію для того, щоб володіти зброєю. І коли провід ОУН-УПА став підозрюватися німцями, тоді вийшов від провода наказ взяти зброю і піти в ліс. Організувалися в нас на Волині. Це було село Вовчак. Там був невеличкий хутір на 33 господарства», – зазначає Баглик.

Він розповідає, що його батько та дід також брали участь у визвольній боротьбі. У них вдома виховувалися і навчалися розвідники та зв’язкові. Також зв’язковим був і Баглик. Так, як до лав повстанців він вступив у 15 років, то мав позивний «Малий».

«Усі ці села, які були поблизу мали телефонні зв’язки з штабом. Якщо десь були провокації, або розвідка доносила про небезпеку, то туди зосереджувалися усі сили для того, щоб протистояти ворогу. Ми боролися за ідею, за самостійну Україну. Ми знали, що ворог дуже сильний, але ота ідея та натхнення, вони передавалися від покоління до покоління.

Упівець зазначає, що вони боролися проти НКВД-істів. Це була армія без держави. Воювали і проти червоних партизанів, і проти німців.

«Бандера був публіцист. Він був знаменом УПА. Він давав правильні висновки, мав організаторські здібності у військовій справі. Йому довіряла молодь і все суспільство в той час», – розповідає Баглик.

«Ще залишилась одна імперія – це Росія. Вона поміняла назву, але імперська структура залишилась. Але прийде час і воно мусить згинути, тому що правда переможе», – додає упівець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: УПА, історія
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
я думаю ви самі пам'ятаєте що робили поліцаї на нащій землі??
Відповісти
Воювали... і проти простих людей.
Відповісти
майстер зашморгу і сокири...
Відповісти
Ага, пішли в поліцію, щоб володіти зброєю. Попутно відправляли в Німеччину наших громадян, розстрілювали євреїв, а коли запахло смаженим і колишні хазяї дали драла - втекли в ліси. Така правда. Живі ще люди, які це памятають - і прізвища катів і прізвища жертв.
Відповісти
По коментам можно судить что дело Сталина и методы Берии еще впочете на Волыни.
Відповісти
А яка різниця то? Що Берія, що бандерія - один хр*н.
Відповісти
З якого нафталіну викопали цього старого пердуна? Вижив у ті буремні часи, коли із зрадниками не бавились, а вчиняли за законами воєнного часу, то хай радіє. Починає тут розповідати, що він начеб то за Україну воював. За Україну воювала 51 стрілецька дивізія!!!!! (післявоєнне місце дислокації - м. Володимир-Волинський). А цей непотріб або тільки заважав, під ногами плутаючись, або вібкрито допомогав німцям!!!!
Відповісти
Абсолютно вірно!
Відповісти
Підтримою
Відповісти
Краще пердуняка б не вспливав. Воював с німцями, ага. Вірю, тільки німці чомусь пунктуальна нація не зафіксували ці події. Саме бої та боезіткнення. Роскажи краще дідо як поляків та вчітелек молоденьких душив та різав.
Відповісти
Останні новини
Воювали і проти червоних партизанів, і проти німців, - воїн УПА Віталій Баглик. ВІДЕО
11 листопад, 2015, 17:32