Скільки українців вважають децентралізацію необхідною. ОПИТУВАННЯ

Скільки українців вважають децентралізацію необхідною. ОПИТУВАННЯ
Українці очікують від децентралізації, в першу чергу, зниження рівня корупції, поліпшення якості послуг і прискорення розв’язання конфлікту на Сході України.

Такі результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології озвучили експерти Офісу реформ під час вебінару, що відбувся у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки, інформує Офіс реформ у Волинській області.

Опитування тривало у вересні-жовтні, охоплено ним 110 населених пунктів у всіх областях України та в м. Києві (крім АР Крим і тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей), тож і похибка відповідно – лише 3,3%.

Соціологи досліджували думку людей щодо кількох тем, дотичних до реформи. Зокрема, запитували у респондентів, чи цікавляться вони політикою. Виявилося, що трохи більше половини населення (58%) ця тема зачіпає, але лише 14% із них дуже цікавляться політикою. Водночас трохи менше половини респондентів (41%) зазначили, що їх це не обходить.

Основною причиною, чому українці не цікавляться політикою, є те, що вони не довіряють ані владі, ані політикам – таке пояснення дають 55% тих, хто скоріше або й зовсім не цікавиться цим.

А от довіряють у політичних питаннях – родичам і близьким знайомим (39%). Іще один цікавий факт: основним джерелом інформації про актуальні новини для абсолютної більшості населення (87%) досі лишається телебачення. А от кожен третій українець (35%) отримує інформацію з Інтернету.

Щодо реформи органів місцевого самоврядування та децентралізацію, то більшість населення (59%) вважають її потрібною. Але з них лише 21% переконані у цьому безумовно. Правда, тішить те, що серед тих, хто має сформовану думку, 76% вважають реформу місцевого самоврядування потрібною.

Хоча переважна більшість населення знає про реформування місцевого самоврядування і децентралізацію (82% знають про певні кроки, 70% знають про ухвалення нового законодавства), але при цьому не більше однієї п’ятої жителів стверджують, що вони дуже добре обізнані з цим.

Кожен п’ятий українець (19%), відзначає покращення ситуації внаслідок додаткових надходжень до місцевих бюджетів, ще 26% хоча й не помітили поки змін, але все ж вірять, що так може бути. Тобто, у цілому, оптимістичні думки поділяють 45% українців.

Більшість населення держави позитивно або нейтрально сприймає можливі наслідки децентралізації і в контексті України в цілому, і в контексті своїх населених пунктів. Загалом 42% очікують на покращення ситуації в Україні і 39% – на покращення ситуації у своєму населеному пункті.

А от як саме реформувати, то тут, переконані українці, має враховуватися думка кваліфікованих експертів і науковців (так вважають 65%).

Більшість українців (72%) знає про об’єднання територіальних громад, але з них лише 17% дуже добре обізнані з цим. Серед селян цей відсоток становить 22%.

Лише 3% населення України – за примусове об’єднання громад, натомість 71% українців відстоюють добровільність.

І наостанок цікавий факт, підтверджений досвідом формування Перспективного плану на Волині: серед жителів сіл і смт, 55% підтримають об’єднання лише в тому випадку, якщо їхнє село або селище стане центром нової громади, а 26% – усе одно проти. Ситуація стає дзеркально протилежною, якщо село не стає адмінцентром: незважаючи на підвищення якості послуг, 56% не підтримають об’єднання, за таке – тільки 22%.

Соціологічне дослідження проведено на замовлення та у співпраці з Програмою Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», фахівцями з питань місцевого самоврядування та Міністерством регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Скільки українців вважають децентралізацію необхідною. ОПИТУВАННЯ
20 листопад, 2015, 09:47