Волиняни вже не будуть їхати за апостилем до Києва

Волиняни вже не будуть їхати за апостилем до Києва
З 20 листопада 2015 року запроваджується електронний сервіс з проставлення апостилю на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України.

Про це повідомили в інформаційному відділі Луцької міської ради.

Отже, тепер не потрібно їхати до головного територіального управління юстиції, а потім до Києва, щоб отримати документ з апостилем.

На Волині для проставленя апостилю можна звернутись з понеділка по п’ятницю до відділу державної реєстрації актів цивільного стану управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції.

З вівторка по суботу - до відділу ДРАЦС по місту Володимир-Волинському Володимир-Волинського міськрайонного та місту Ковелю Ковельського міськрайонного управліннь юстиції, Горохівського, Камінь-Каширського, Локачинського, Любешівського, Любомльського, Маневицького, Рожищенського та Шацького районних управлінь юстиції.

Заяву про проставлення апостиля може подати будь-яка особа за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу громадянина України, національного паспорта іноземця або документа, що посвідчує особу іноземця.

До заяви про проставлення апостиля додається оригінал документа, на якому необхідно проставити апостиль, документ про оплату послуги з проставлення апостиля або документ, що підтверджує право на звільнення від оплати, чи його засвідчена в установленому порядку копія.

Наказом Міністерства юстиції від 18 грудня 2003 року № 161/5 встановлено плату за надання послуг з проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції, призначених для використання на території інших держав, для громадян України, іноземців та осіб без громадянства – 3 неоподатковувані мінімуми доходів громадян (51 грн) та для юридичних осіб – 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 грн).

Від унесення плати звільняються інваліди 1-ої і 2-ої груп, інваліди Великої Вітчизняної війни, громадяни, які належать до першої категорії потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, та діти-сироти у разі проставляння апостиля на документах, що стосуються безпосередньо цих громадян.

Проставлення апостиля, відмова в його проставленні здійснюються у строк до 2 робочих днів. У разі необхідності ( отримання зразка підпису, відбитка печатки та/або штампа, здійснення перевірки документів) строк розгляду може бути продовжено до 20 робочих днів.

Система електронного апостилю реалізована в 23 країнах, серед яких США, Великобританія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Латвія, Грузія, Молдова та інші. Україна також приєдналася до електронного сервісу, суть якого в тому, що громадяни тепер можуть подавати документи для посвідчення їх електронним апостилем за місцем проживання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли в ЗАГС не звернись висять комп'ютери ще допотопні, цікаво як же це буде оформлюватись апостиль ото буде тягнутись час і гроші!
Відповісти
Як наші високо посадовці вміють чимсь хизуватись, і все бавляться пілотними проектами : то заяви он-лайн подавати про шлюб, то свідоцтва про народження в пологовій палаті видавати і все би воно було нічого тільки перед тим як щось впроваджувати нове треба знати а чи зможуть ті ЗАГСи робити те що на них покладено не можуть бо вже 11 років не забеспечуються оргтехнікою. Брала свідоцтво в свому ЗАГсі і що ви думаєте зі всіх прінтерів друкує тільки один... про який апостиль може іти мова.
Відповісти