У Луцьку садиба на вулиці Ярощука - зі шляхетською історією. ФОТО

У Луцьку садиба на вулиці Ярощука - зі шляхетською історією. ФОТО
Шляхетська садиба на вулиці Ярощука була збудована у XVIII столітті.

По центру приміщення розташовувалася піч, яка обігрівала кімнати, розміщені навколо. Імовірно, будівлю спорудила родина Грановських, пишуть Хроніки Любарта.

Навколо була територія з парком, яка простягалася аж до Сапалаївки. У 1858 році Валентина Грановська продала маєток відставному генералову Францу Зайковському. Відтоді і збереглася назва будівлі – садиба Зайковського. Після смерті Франца садиба переходить до його сина Леопольда. На початку ХХ століття він пропонував частину своєї території як можливе місце розташування перенесеного з Парадного майдану базару.

Ще на початку ХХ століття територія навколо будинку не була забудована і найкраще проглядалася з боку річки Сапалаївки. В листуванні Аделіни Зайковської та працівника магістрату, консерватора Юзефа Дуткевича останній стверджував, що садиба з парком є цілісним комплексом, який не підлягає забудові.

Проте час мав свої плани. Уже в тридцятих роках на вулиці Матейка з’явилися функціоналістичні житлові будинки – саме нижче по вулиці, де в ХІХ столітті і раніше був парк. Територія стала забудовуватися. Сьогодні садиба Зайковського використовується як житловий будинок. Вона ще зберігає свої «риси шляхетності», але поволі їх утрачає.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку садиба на вулиці Ярощука - зі шляхетською історією. ФОТО
23 листопад, 2015, 08:25