«Docudays UA» у Луцьку розпочався із фільмів про Майдан

«Docudays UA» у Луцьку розпочався із фільмів про Майдан
У Луцьку відкрили ХІІ Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Відкриття відбулося у понеділок, 23 листопада, в Палаці культури Луцька.

Як розповіла координатор «Docudays UA» на Волині Богдана Стельмах, відкрити фестиваль у Луцьку вирішили документальними стрічками, присвяченими одній із найвизначніших подій в Україні - Революції Гідності, щоб показати, що Майдан - це дещо більше, ніж територія, і що боротьба триває далі.

Перший фільм, який переглянули лучани, – «Медик іде останньою…» – розповідає про волонтерку-медика Тетяну із Чернігівської області, яка була на передовій у час найкривавіших подій Майдану. Після припинення вогню вона лишається в Києві лікувати поранених. Коли на сході України починається неоголошена війна – медик збирається на фронт, бо мусить бути поряд із бійцями, щоб рятувати їхні життя знову.

Другий фільм, який представили у Луцьку, – робота української режисерки, уродженки Луцька, Катерини Горностай «Скрізь Майдан». Стрічка показує молодь під час подій в Києві дворічної давнини та нагадує, що Майдан - скрізь, навіть на Червоній площі у Москві.

Після перегляду фільмів відбулася зустріч із активістами Майдану, волонтерами, бійцями й медиками АТО.

Санінструктор Тарас Самчук розповів про свою роботу медика на передовій. Передусім, зазначив він, що це - колективна робота. Йому довелося рятувати і військових, і цивільне населення, і навіть російських солдат - і те, що ніхто з них "не пішов до Бога", вдалося лише завдяки спільній роботі лікарів.

Бард і волонтер АТО Микола Більшевич виконав власні патріотичні пісні. "Я написав слова своїх пісень раніше і навіть не думав, що вони будуть настільки актуальними зараз", - сказав волонтер.

Нагадаємо, фестиваль у Луцьку триватиме до 11 грудня. А з 4 по 11 грудня XII Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA стартує і у Ковелі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Docudays UA» у Луцьку розпочався із фільмів про Майдан
24 листопад, 2015, 10:28