Українці масово виїжджають на заробітки в Польщу

Українці масово виїжджають на заробітки в Польщу
Потік українців, які виїжджають на роботу чи постійне місце проживання до Польщі, за рік збільшився удвічі. Такі дані наводить Управління у справах іноземців Польщі.

Про це пише Zik.

За даними польських чиновників, станом на 23 листопада цього року про дозвіл на тимчасове проживання попросили 51753 українців, на постійне - 7746 осіб. Торік ця статистика виглядала інакше: 23391 та 4638 українців. У відомстві бачать дві причини такого напливу українських мігрантів.

«Польське законодавство у справах іноземців та біженців протягом останнього року зазнало значних змін, легалізувати проживання у країні стало простіше. Зменшився перелік документів, вимоги вже не такі жорсткі», – пояснює прес-секретар управління Єва Пєхота.

Друга причина - економічна ситуація в Україні. Безгрошів'я штовхає трудових мігрантів після закінчення дії робочої візи просити карту тимчасового перебування.

Після окупації Криму та військових дій на Донбасі про статус біженця у Польщі попросили 2318 українців, а станом на листопад 2015 року – ще 2116 осіб. Ніхто з них досі його не отримав. Процедура розгляду справи триває від 6 місяців до року. У Польщі вперше зіткнулися із таким напливом біженців з України. Ще на початку 2000-х таких прохань розглядали 30-50 щороку.

Поляки зауважують, що кількість позитивних рішень стосовно легалізації українців у Польщі збільшилася. Торік дозвіл на тимчасове проживання і працю надали 11 тисячам заробітчанам. Цього року легалізували вже 31 тисячу українців.

Державні установи спрощують емігрантам доступ до необхідної інформації. У вересні сайт столичного воєводства був перекладений на українську мову. Це було принципово, бо раніше вся інформація на офіційній сторінці була доступна російською мовою.

Неурядові організації зазначають, що кількість українців, які приїжджають щороку в Польщу за кращим життям, значно більша. Бо чимало заробітчан не легалізують своє проживання у країні.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Добре що хоч комусь щастить. У нормальній країні будуть жити...
Відповісти
більшість це молоді хлопці які втікають від армії та одинокі жінки що шукають де хоча щось заробити
Відповісти
більшість це молоді хлопці які втікають від армії та одинокі жінки що шукають де хоча щось заробити
Відповісти
Оксана, більшість це люди які хочуть жити нормально, а не повзти все життя по цьому українському лайну.
Відповісти
Неньку ведуть вірним шляхом! Слава жиденюкам!
Відповісти
приєднати волинь до польщі, і ніяких там віз
Відповісти
стаття 109 Кримінального кодексу України встановлює кримінальну відповідальність за дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, публічні заклики до таких дій
Відповісти
собі мізки до голови!
Відповісти
Бо їх незалежність ми вже здобули!
Відповісти
Останні новини
Українці масово виїжджають на заробітки в Польщу
25 листопад, 2015, 04:28