Електромобілі в Україні без мита: де і за скільки купити таку машину

Електромобілі в Україні без мита: де і за скільки купити таку машину
Увесь світ прагне відмовитись від шкідливих видів палива і перейти на біотехнології. Україна у цьому плані дуже відстає. Однак прийнятий закон № 1674 може свідчити, що зміни в ситуації почалися.

Прихильники електротрансопрту чітко вказують на його переваги: економічність і екологічність, енергозбереження і заощадження.

Відміна мито = зменшення ціни = збільшення попиту

Парламент офіційно дозволив не платити ввізне мито за електромобілі. Воно становило 8% від вартості. Далі на ці відсотки ще нараховувались 20% податку на додану вартість. Таким чином, відміна мито здешевлює електромобіль відсотків на 10.

За перші 8 місяців 2015 року в Україні отримали першу реєстрацію 231 електромобіль. Це майже на 400% більше, ніж за аналогічний період 2014 року. Отже, враховуючи відміну мито і дешевшання, можна прогнозувати подальший ріст цікавості українців до електромобілів.

Пропозиція

Найпопулярнішим електрокаром, згідно реєєстрації, в Україні сьогодні є Nissan Leaf — 149 машин. На другому місці марка Tesla з показником в 21 машину. Замикають трійку лідерів електричні автомобілі Renault — 19 авто.

Однак, як розповів голова правління Української асоціації учасників ринку електромобілів Арсеній Абдураїмов, на сьогодні в Україні є тільки два офіційних дистриб'ютори електромобілів, це компанії «БІО Автомотив» (імпортер і дистриб'ютор Гонгконгського автовиробника «BIO Automotive Co.») та «Ніко-Україна» (офіційний представник Mitsubishi).

Виходить, що більшість, якщо не всі, ці автомобілі поставлені «сірим ринком». За словами пана Арсенія, серед усіх, завезених в Україну Tesla, тільки одиниці з них — придбані і завезені офіційно.

Модельний ряд електромобілів, що пропонують тільки офіційні компанії — становить близько 5. «Сірий» ринок пропонує значно більшу їх кількість.

Ціни

«Біо Автомотив» заявляє вартість своїх автомобілів від 164 500 гривень за двомісний, і від 228 780 гривень за п'ятимісячний.

На «сірому» ринку, наприклад, на сайтах автомобільних оголошень, вартість зокрема моделі Nissan Leaf коливається в межах 407-900 тисяч гривень. Про Tesla більшості українців залишається тільки мріяти – її ціна стартує від двох мільйонів гривень.

Втім, не все втрачено. Сьогодні є банки, готові кредитувати купівлю електромобілів. Інформацію про ці банки можна знайти на сайтах офіційних компаній — дистриб'юторів.

Не варто забувати, що офіційний продавець також надасть гарантію – 2 роки на авто, і 5 років на акумулятор. Тоді як «напівлегальні» продавці, за словами Арсенія Абдураїмова, зазвичай користуються різними схемами і махінаціями, аби здешевити ввезення автівки.

Сервіс

Ті ж самі офіційні продавці готові і обслуговувати електроавто. До того ж, електромобілі потребують значно менше обслуговування, ніж бензинові чи дизельні машини: не треба міняти мастила, зношувані частини тощо.

Стосовно місць, де можна підзарядити акумулятор – у Києві існує до 20 таких зарядних станцій. Нещодавно також у Львові відкрили зарядні станції для електромобілів. Крім того, авто можна запросто зарядити вдома.

Економія і економіка

Переваг перед звичайними автівками електромобілі мають цілу низку. Вони безпечні для довкілля, не забруднюють атмосферу. Вони дуже економні з точки зору «пального». Спеціалісти розрахували, що середня вартість «заправки» електромобіля в Україні - 5-7 гривень за 100 км пробігу.

Щоправда, початкова ціна електромобіля для українця все ще досить висока. Але купуючи електромобіль, споживач протягом 2,5 року витрачає ті самі кошти, що на бензиновому чи дизельному авто, компенсуючи початкову різницю у вартості, а далі вже йде реальна економія.

За підрахунками власниці електромобіля, що придбала його в кредит, він обходитиметься не більше 600 гривень на місяць, (тоді як бензинове авто потребувало 6 000). За три роки вона зможе заощадити 217 027 гривень, що переплатила банку. У цілому ж машина окупить себе за 11 років.

Однак розвиток електромобілів в Україні корисний не тільки кишеням українців, а й усій державі. На думку Арсенія Абдураїмова, якщо в нашій країні відмінити ще й ПДВ на електромобілі, це зменшить їхню вартість до рівня звичайних автомобілів. Значно зросте попит і купівельна спроможність, відтак виробники з радістю зайдуть на наш ринок. А це значить, що будуватиметься відповідна інфраструктура, створяться робочі місця, зрештою виникне ціла нова галузь, здатна дати до 2% росту ВВП.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Електромобілі в Україні без мита: де і за скільки купити таку машину
26 листопад, 2015, 03:29