Цікаві факти про вулиці Луцька

Цікаві факти про вулиці Луцька
Луцьк порівняно невелике місто, однак із величною європейською історією, багате на туристичні об’єкти. Сюди щодня приїзджають туристи подивитися на туристичні цікавинки. А як багато ви знаєте про це місто?

Інформаційний портал ВолиньІнфо. підготував цікаву інформацію – маловідомі факти про Луцьк. Отож частина перша – луцькі вулиці.

“Стометрівка” насправді має 730 метрів. Знаменита пішохідна вулиця ім. Лесі Українки, яку в народі називають «стометрівкою», насправді має довжину 730 м. До того ж її перейменовували 13 разів! Назви вулиці у різні часи: Пречистенська, Олицька, Дубенська, Шосова (Шосейна), Імператора Миколи II, Головна, Ягеллонська, Сталіна, Шевченка, Головна(вдруге), Сталіна (вдруге), Радянська, Лесі Українки.

Найдовша вулиця міста – Карпенка-Карого. Її довжина – майже 4 км. Проходить через 4 райони міста – Завокзальний, Теремно, Центральний та Дубнівський. Двічі перетинається залізничним переїздом.

Вулиця Градний узвіз утворилась із дороги, яка проходила вздовж цвинтаря. Це одна із найстаріших вулиць міста, виникла у 19 ст. Раніше тут була Градна гора із цвинтарем. Звідси і пішла назва.

Вулиці імені Лесі Українки, Винниченка та Стрілецька раніше були однією. До 1991 року названі вулиці складали одну велику під назвою вулиця Радянська.

У Луцьку була вулиця злодіїв. Зліва наприкінці вулиці Набережна перед Другою світовою війною і у воєнний час була вуличка, яка мала офіційну назву Злодіївка. Її мешканці обкрадали товарні вагони, користуючись тим, що потяги зупинялись на переїзді поруч.

На вулиці Карбишева немає жодного житлового будинку! Тут розташовані лише промислові об’єкти, розважальний комплекс «Адреналін City», інститут «Україна» тощо.

У Луцьку є вулиця Скрябіна. Ні, вона зовсім не нова – назву свою отримала ще у 1969 році. Однак названа вона не на честь українського виконавця Кузьми, а на честь російського композитора та піаніста.

Вулиця Галшки Гулевичівни не лише одна із найстаріших у місті, а й одна із найскандальніших. Забудови тут сформувались ще у 14–15 столітті. Проживали тут переважно представники вірменської общини, тому вулиця отримала назву Вірменська. Згодом вулицю декілька раз перейменовували – Хлібна, Мачтета, Паші Савельєвої та, нарешті, декілька років тому вирішили назвати на честь меценатки, засновниці Хрестовоздвиженського братства – Галшки Гулевичівни. Це не зовсім подобається представникам вірменської громади. Вони хочуть, аби вулиці повернули її первісну назву.

Вулиця Драгоманова була колись головною у місті. Ця вулиця багато разів перейменовувалась. Частина вулиці колись називалась Троїцькою – назва виникла від храму, який був розташований на ній. Саме Троїцьку і вважали головною вулицею міста. Поблизу неї був розташований оборонний рів, на самій вулиці розташовувався міський арсенал, церква на честь святого Миколая (вважають патроном міста) та будинок першої луцької пошти.

Вулиця Гнідавська колись була передмістям Луцька. Довгий час тут було село Гнідава. Старші люди досі так і називають вулицю – «на Гнідаві». Лише на початку 20 ст. Гнідава стала уже окремою вулицею.

Підготувала: Мар’яна МЕТЕЛЬСЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Україна" інститут вже не знаходиться на Карбишева. Раніше чомусь казали старші люди, що "стометрівка"- це частина пр.Волі теперішнього від Драмтеатру десь до головного корпусу СНУ. І точно знала, що в.Мачтета раніше- це теперішня в.Клима Савури. То хто правий,все ж таки? І з яких матеріалів написана ця стаття?
Відповісти
Клима Савури,пам*ятаю,як Мачтета,а Стометрівка то,все-таки була від парку (8-х стовпів,це був вхід в парк,де зараз пам8ятник Лесі Українки)і до кінця вулиці Л.Українки(медучилища). А там де зараз драмтеатр,стояв пам*ятник Сталіну, там де зараз ЦУМ,сидів Ленін з Сталіном і про щось "розмовляли"...Проспект Волі - не мав тоді висотних будинків(до 1956 року...А,взагалі,стаття ЦІКАВА і КОРИСНА.
Відповісти
шановні,на карбишева є житлові будинки
Відповісти
шановні,на карбишева є житлові будинки
Відповісти
Житлових будинків немає на проспекті Мойсея.
Відповісти