Волинські об'єднані громади пройдуть реєстрацію як юридичні особи

Волинські об'єднані громади пройдуть реєстрацію як юридичні особи
Новостворені 159 об’єднаних громад України, серед яких, нагадаємо, Смолигівська сільська (Луцький р-н), Голобська селищна та Велицька сільська (Ковельський р-н), Устилузька міська та Зимнівська сільська (Володимир-Волинський р-н), матимуть можливість пройти шлях реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб за врегульованою процедурою.

Депутати Верховної Ради України 26 листопада у першому читанні 246 голосами ухвалили проект Закону України №3106 «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб».

«Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», який уже прийнятий парламентом, та цей законопроект України «Про внесення змін до деяких законів України щодо особливостей державної реєстрації органів місцевого самоврядування як юридичних осіб» практично розв’язують всі питання для того, щоб новостворені об’єднані територіальні громади могли працювати», – підкреслив Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко.

Посадовець також повідомив, що буде звертатися до парламенту про забезпечення у 2016 році державної фінансової підтримки цих громад.

Геннадій Зубко нагадав, що законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад» встановлюється державна підтримка таких громад. «Ми повинні підкріпити фінансово реформу децентралізації, яку підтримують 59% українців», – зазначив він.

Мінрегіон України підтримує цей законопроект, адже його ухвалення дозволить врегулювати відносини, що виникають у зв’язку з держреєстрацією новоутвореного та утвореного у результаті злиття, приєднання, поділу або перетворення органу місцевого самоврядування як юридичної особи.

Він дозволить усунути недоліки правового регулювання питання правонаступництва об’єднаних територіальних громад, їх сільських, селищних, міських рад та виконавчих комітетів. Також документ узгодить із законодавством процедури реорганізації органів місцевого самоврядування в процесі добровільного об’єднання територіальних громад.

Загалом в Україні зараз необхідно перереєструвати 159 сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад та, відповідно, 159 їх виконавчих комітетів. Також треба зареєструвати припинення діяльності приблизно 1200 місцевих рад. Для цього потрібна чітка процедура, яку і пропонує законопроект.

Довідково. Проект Закону України №3106 передбачає доповнення Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» новою статтею 24-2, а також внесення змін до статей 7, 8, 10 Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинські об'єднані громади пройдуть реєстрацію як юридичні особи
27 листопад, 2015, 15:15