У Луцьку вшанували пам’ять жертв голодомору

У Луцьку вшанували пам’ять жертв голодомору
Сьогодні, 28 листопада — День пам'яті жертв Голодоморів. Цей день дає усім нам можливість збагнути просту істину: життя людини - найбільша цінність у світі.

Саме тому ми повинні знати правду про своє минуле, про мільйони закатованих голодом українців. Зобов'язані пам'ятати, аби не повторилося найстрашніше за всю історію України – штучне, насильницьке винищення людей, - пишуть на сайті міськради.

У Луцьку мерехтінням вогників свічок поминали безневинно убієнних жертв Голодоморів. А розпочалися скорботні заходи на Театральному майдані, звідки колоною духовенство, керівництво міста та області, представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громадськості, військових частин, правоохоронних органів, учнівська та студентська молодь рушили до пам’ятного знаку Християнському милосердю волинян, які рятували від голоду біженців із потерпілих регіонів України, що на території Хресто-Воздвиженського храму.

Квіти та колоски пшениці лягли до цього пам'ятного знаку та пам'ятного знаку жертвам політичних репресій на Замковій площі.

Панахиду за померлими від Голодоморів відслужило духовенство Української Православної Церкви Київського патріархату на чолі з митрополитом Луцьким і Волинським Михаїлом.

У своїй промові Владика Михаїл зазначив: “Сьогодні знову ми прийшли на Замкову площу громадою, щоб вшанувати імена тих, кого ми знаємо і не знаємо, хто був заморений голодом за більшовицької влади...Ми сьогодні згадуємо тих, хто відійшов у світ інший не за своєю волею, не проживши тут щасливого земного життя...

Я бажаю тим, хто пам'ятає і пережив цей голод, щоб Господь укріпив ще довгими роками земного життя. Ті, хто не знає, щоб робили правильні висновки: не накликали на себе тих випробувань, які важко доводиться долати. Нехай Господь наставляє нас усіх на правильну і праведну дорогу”.

Опісля до присутніх звернувся Луцький міський голова Микола Романюк: “Сьогодні усе світове українство віддає шану невинним жертвам Голодомору — геноциду українського народу. Тоталітарний режим, щоб упокорити наш народ та не допустити визвольної боротьби за незалежність України, прирік на голодну смерть мільйони наших побратимів.

Архівні документи, дослідження українських та зарубіжних учених, а також спогади очевидців стали підставою для визнання Голодомору геноцидом Українського народу 16-ма державами світу.

Цей злочин назавжди змінив хід історії українського народу. Він став одним з найважчих випробувань, що випали на нашу долю. Десятиліттями нам забороняли навіть згадувати про ті страшні події. Але український народ виявив стійкість. Завдяки вірі у свої сили, любові до України, споконвічному прагненню до свободи на незалежності — ми вистояли”.

Міський голова закликав учасників скорботних заходів вшанували пам'ять жертв геноциду українського народу хвилиною мовчання та взяти участь в акції “Запали свічку”.

На Замковій площі свічечками та лампадками, скорботними композиціями із колосків пшениці виклали символічний хрест. Мерехтять у ньому вогники — наші пам'ять та співчуття.

Тисячі свічечок загорілися й на підвіконнях в оселях лучан, які також доєдналися до всеукраїнської акції “Запали свічку”.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Палиця проігнорував важливу подію.
Відповісти
Він ж швейцарський "патріот"
Відповісти
ви напишіть на скільки скоритилося населення України з 1991 року і чому?
Відповісти
лише при Януковичу відбувався приріст населення у всіх областях я думаю це красномовне свідчення того хто дійсно працював для народу України і був справжнім не голослівним патріотом а не лизав дупи заокеанським панам і знищував власний народ їм на догоду
Відповісти
Останні новини
У Луцьку вшанували пам’ять жертв голодомору
28 листопад, 2015, 19:23