В Іваничах «воюють» за продовження роботи бюджетної автошколи. ФОТО

В Іваничах «воюють» за продовження роботи бюджетної автошколи. ФОТО
В Іваничах батьки та вчителі “воюють” за продовження роботи бюджетної автошколи, яка працювала з 70-х років, а зараз її хочуть закрити.

Боротьба за отримання посвідчень водіїв учнів «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1-гімназія» смт. Іваничі триває, пише БУГ.

Нагадаємо, що начальник відділу освіти Надія Жук наказом від 26.10.2015 року зобов’язала призупинити роботу автошколи. У зв’язку з ним договори, які укладалися на початку занять, – недійсні, а учні лишились без прав.

На автосправу приїжджають діти з усього району, заняття проводяться як факультатив. Години на їх проведення до недавніх пір віддавали навчальні заклади тих населених пунктів, звідки займаються учні. В жовтні цього року за якихось дивних обставин годин не знайшлося в жодній із шкіл, які попередньо успішно ними ділилися.

Надія Андріївна пояснює підписання наказу порушеннями в роботі автошколи, а також тим, що в ній навчається доросле населення, тобто випускники. Грошей на зарплату працівникам сесія райради не виділила, тому вони отримали попередження про звільнення. Вчитель автосправи Василь Храпчевський вже третій місяць ходить на роботу за спасибі, але все ж сподівається, що проблема вирішиться, а про порушення Трудового кодексу згадує пошепки.
А це 29 заяв із “ненабраної” групи.
Тим часом на рахунку автошколи з батьківських виплат лежить 82 тисячі гривень, кошти з яких, стверджують у бухгалтерії відділу освіти, НЕЗАКОННО виділяти на зарплати вчителям. Там переводять стрілки на депутатів, які не проголосували за виділення фінансів на автошколу. Надія Жук каже, що неодноразово і безрезультатно зверталася з листами.

Батьки переконані: якби формулювання було інакшим (випускники – доросле населення), депутати не пошкодували б грошей на автосправу.

Але чи справді проблема полягає лише у відсутності годин та грошей? Іваничівці вже мають гіркий досвід «дільожки» комунального майна за принципом «дам – не дам – дам, але не вам», тому і в цьому випадку уважно стежили, хто до кого в кабінети ходить і які документи носить. Й підстерегли-таки третю «замасковану» сторону цього конфлікту.

В обласному центрі, очевидно, тримають у полі зору Іваничівський район ласі на дешевий шматок підприємці, які приходять не без підказок уповноважених «на районі» осіб, що, швидше за все, від передачі державного майна отримують дивіденди. Наказ на призупинення навчання і попередження вчителів про звільнення видано в жовтні, відповідно, заява-прохання про надання приміщення та автодрому для проведення навчання водіїв на ім’я голови РДА від директора луцької “Автошколи Гепард” Григорія Курило поступила цього ж місяця. Підприємець навіть не дочекався, поки автошколу остаточно закриють, а значить, був у цьому цілковито впевнений. Цікаво, чи отримали аванс за оренду приміщення «посередники»?

Журналістам досі не вдалося з'ясувати з луцьким підприємцем деякі питання – він постійно зайнятий.

Ще один момент: заяву подали на адміністрацію, хоч майном громади розпоряджається районна рада. Попали, як-то кажуть, не в ті двері. А, може, таки правильно помилилися. Відділ освіти є структурним підрозділом Іваничівської РДА, а, за інсайдерською інформацією, документ від імені підприємця приносили саме працівники відділу освіти.

Майже безробітному вчителю Храпчевському, з його слів, Надія Жук дала два дні на реєстрацію автомобіля ГАЗ-52, який селищна рада передала автошколі приблизно рік тому для зміцнення матеріально-технічної бази. Рік до авто нікому не було діла. То чому ж поспіхом ставили машину «на номери», якщо робота школи, фактично, призупинена?

Надія Жук на нарадах повідомляла про створення міжшкільного комбінату на базі автошколи. При розмові з журналістами відмовилася від твердження, що причетна до передання комунального майна в приватні руки. Втім, від цього не стало легше ні учням, ані батькам, які бояться, щоб їхні гроші не попали коту під хвіст. Їм начальник відділу освіти сказала, що школа не має ліцензії.

Потім на нараді, яка відбулася 17-го листопада у відділі освіти Іваничівської РДА, в присутності батьків, представників влади, дирекції школи-гімназії та вчителів, селищних депутатів Надія Жук ствердила, що не була повідомлена про те, що автошкола має ліцензію, бо Василь Храпчевський її не привіз й не показав. Хоч, як каже батько учня Руслан Мартинюк, якщо документу не було у друкованому варіанті, то всі знали, що він є у електронному. Взаємними образами та докорами проблему не вирішити, треба шукати консенсусу. Але у присутності всіх сторін конфлікту й досі відчувається якийсь прихований марафон – хто кого перехитрить?

«Найгірше, що може бути, – коли дітям не зарахують навчання. Наша мета – щоб школа збереглася і надалі продовжувалися заняття. Учні тут не лише отримують права водія, в майбутньому вони з цим документом зможуть знайти професію і заробити якусь копійку», – говорить батько учениці Юрій Шавук.

Син колишнього начальника відділу освіти в Іваничівському районі Оксани Стасюк також навчається в автошколі. Жінка по-своєму розцінює ситуацію, що склалася: «Надія Жук мотивує закриття школи тим, що діти не є на даний час учнями. Однак вони пішли навчатися, будучи школярами, і якщо це допрофільна підготовка, то повинні закінчити заклад. У присутності голови РДА вона нам пообіцяла, що всі накази на закриття школи будуть анульовані. У кожного з нас на руках є договір про надання освітніх послуг, і я вважаю, що його умови повинні виконуватися. Щодо звинувачень у сторону директора школи-гімназії Марії Шевчик, вважаю їх необ’єктивними. Це один з кращих керівників навчальних закладів, враховуючи перемоги в олімпіадах та конкурсах. Але я більш, ніж впевнена, що на її місце вже є інша людина, яка готова приступити до роботи».

Педагоги, з якими вдалося поспілкуватися журналістам, такої ж думки про Марію Шевчик.

То як закінчиться історія з автошколою?

Нормальний господар, якщо він такий у районі, не дозволить навіть корівника розібрати, тим більше чужим. А як поводитимуть себе іваничівські чиновники, в кабінети яких протоптали доріжку великі бізнесмени з області та їх «посли» з приготованими дивідендами?

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Іваничах «воюють» за продовження роботи бюджетної автошколи. ФОТО
30 листопад, 2015, 16:14