Заборону торгувати алкоголем у Луцьку оскаржують в суді

Заборону торгувати алкоголем у Луцьку оскаржують в суді
У Львівському апеляційному суді до розгляду готується позовна заява більше 50 луцьких підприємців, власників більше 80 торгових точок, які вважають введення заборони на продаж алкогольних напоїв у нічний час незаконним.

Нагадаємо, що 20 квітня 2011 року Луцька міська рада прийняла рішення «Про заборону продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів». Цим рішенням заборонили торгувати алкоголем і цигарками в радіусі 100 метрів від входу у школи, а також продавати алкоголь вночі.

Зазначимо, що заборона не стосувалася закладів ресторанного господарства. А продаж тютюнових виборів не обмежувався у продажі вночі.

Вибіркова турбота

«Найбільше підприємців обурює те, що алкоголем заборонили торгувати не всім. На заправних станціях, великих супермаркетах здійснюється торгівля алкоголем без обмежень», - зазначає юрист Андрій Філатов.

Юрист додає, що заправні станції знаходяться в місті не так далеко від житлових будинків і становлять більшу небезпеку для громадян, ніж звичайні магазинчики на зупинках.

Філатов каже, що Луцька міська рада відповідно до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» не наділена повноваженнями регулювати питання роздрібної торгівлі алкоголем в роздрібній торговельній мережі міста, окрім закладів, що належать до комунальної власності.

Мерія може регулювати такі питання тільки за взаємної згоди – якщо знайде спільну мову, погодить ці питання з власниками підприємств, які реалізовують таку продукцію.

Утім юрист стверджує, що жодних консультацій та погоджень на цю тему між підприємцями та представниками Луцької міської ради не проводилось.

Закон дозволяє - мерія забороняє?

Крім того, підприємці-позивачі стверджують, що до компетенції органів місцевого самоврядування не належить право на встановлення постійних часових та територіальних обмежень щодо продажу алкоголю.

Рішення від 20 квітня порушує право підприємців на продаж алкоголю, оскільки підприємці є господарюючими суб’єктами, що отримали відповідний дозвіл на реалізацію алкогольних напоїв, а відтак і мають право здійснювати свою діяльність в межах вимог закону «Про державне регулювання виробництва, обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Жодних часових обмежень щодо реалізації слабоалкогольних та алкогольних напоїв цим законом не встановлено, стверджують позивачі.

«Ми очікуємо, що будуть відновлені законні інтереси підприємців та дотримання законів України в частині невтручання місцевих чиновників в господарську діяльність підприємців», - каже Філатов.

Підприємці готові підтримувати антиалкогольну кампанію, але без влади

Попереднє рішення луцького виконкому від 3 лютого 2011 року «Про режим роботи окремих об’єктів торгівлі» судом уже було визнане протиправним - в частині втручання та обмеження господарської діяльності підприємців. Також це рішення виконкому було визнано таким, що не належить до компетенції органів місцевого самоврядування.

«Підприємці готові підтримувати антиалкогольні кампанії. Наприклад, друкувати інформаційні матеріали, розміщувати на своїх торгових площах ці інформаційні матеріали», - каже юрист.

«Але потрібно, аби цим займалися спеціалізовані громадські об’єднання, які б змогли сформувати пропозицію, концепцію більш конкретно і предметно», - додає він.

«Проте, оскільки вже сформувався негативний імідж цієї влади, підприємці жодним чином не хочуть долучатися до тих ініціатив, які пропонує влада. Вони хочуть допомагати звичайним людям, лучанам без лідерів чи партій, які намагатимуться присвоїти певні політичні дивіденди», - пояснює Філатов.

Додамо, що нині проходить регуляторну процедуру нове рішення міської ради, яке ще більше обмежує торгівлю алкоголю в місті. Воно обмежує продаж алкоголю не лише у 100-метровій зоні навколо шкіл, а й уночі, при чому всім суб’єктам господарської діяльності (в тому числі АЗС, супермаркетам), крім об’єктів, які займаються ресторанною діяльністю.

Довідка

Своїм рішенням від 20 квітня 2011 року Луцька міська рада заборонила з 1 травня продаж пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:
- в об’єктах торгівлі (крім закладів ресторанного господарства), розміщених в радіусі 100 метрів від головного входу у приміщення загальноосвітніх навчальних закладів;
- у стаціонарних магазинах, які вбудовані у житлові приміщення, тимчасових спорудах торговельного призначення для здійснення підприємницької діяльності (в тому числі торгівельних павільйонах на зупинках громадського транспорту) з 22:00 до 08:00 (крім продажу тютюнових виробів).

Таке рішення депутати прийняли «з метою формування в суспільстві здорового способу життя, зниження рівня споживання пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів, обмеження доступу до них дітей, охорони їх здоров’я, враховуючи неодноразові звернення мешканців міста, контролюючих органів, доручення голови Волинської обласної державної адміністрації, керуючись ст.ст. 26,30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 15-3 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Заборону торгувати алкоголем у Луцьку оскаржують в суді
27 грудень, 2011, 11:10