Яке волинське місто лідирує за кількістю ВІЛ-інфікованих

Яке волинське місто лідирує за кількістю ВІЛ-інфікованих
Щороку в Нововолинську медики виявляють 3-4 десятки ВІЛ-інфікованих.

За темпами поширення небезпечної недуги місто шахтарів посідає перше місце в області, - пише ВОДТРК.

Від СНІДу, починаючи з 1996-го, коли було виявлено першого хворого, померло більше двохсот мешканців Нововолинська і селища Жовтневого.

У Нововолинську на обліку в центральній міській лікарні — 430 ВІЛ-інфікованих, із них 70% молодь. За неофіційними даними, кількість ВІЛ-позитивних у місті шахтарів у рази більша. За словами завідувачки інфекційного відділення міської лікарні Валентини Бевз, найчастіше недуга поширюється статевим шляхом.

«Зараз на першому місці з поширення ВІЛ-інфекції є поширення статевим шляхом. До речі, відвідувачі про це знають. На 1 грудня 2015 року у Нововолинську маємо 430 ВІЛ-інфікованих. Це досить велика кількість. Ми практично щорічно виявляємо по 35-40 осіб. Стосовно жінок, то я помітила таку тенденцію, починаючи з 1996 року, кількість інфікованих жінок доганяє чоловічу стать. Серед дитячого населення у місті Нововолинську, то ми маємо сім діток, які є інфіковані. Ми маємо також 14 діток до півторарічного віку, які знаходяться під спостереженням. Вони народжені ВІЛ-інфікованими жінками, але на щастя ВІЛ-інфекції серед діток не реєструються, бо в Україні і відповідно в області діє Програма попередження передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини», − розповіла вона.

Для профілактики хвороби і виявлення інфікованих у міській лікарні майже десять років працює кабінет «Довіра» – добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію.

«Щодня до нас приходять від 10 до 35 людей. Коли проходять медогляд, то людей значно більше. Крім медоглядів, на індивідуальне тестування приходить не дуже багато людей, але в тиждень може прийти п'ять-шість людей. Приходять жінки, чоловіки середнього віку. Приходять підлітки. Після спілкування з психологом діти свідомо приходять на тестування, щоб знати стан свого здоров‘я. Я вважаю, що потрібно інформувати молодь. Чим більше буде інформації, тим більше буде шансів, що молодь буде здорова», − наголосила медсестра кабінету «Довіра» Нововолинської ЦМЛ Світлана Денисюк.

Як розповіла начальник відділу молоді, фізичної культури і спорту міськвиконкому Тетяна Супрунюк, для популяризації здорового способу життя у молодіжному середовищі діє довгострокова програма.

«Один із пунктів Програми «Молодь Нововолинська на період 2009-2015 роки» передбачається формування здорового способу життя серед молоді. У цьому році у заміському таборі відпочинку «Прикордонник» відбувся фестиваль «Молодь обирає здоров‘я». Проводяться також тренінги щодо профілактики СНІДу серед молоді», − зазначила вона.

З нагоди Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у Палаці культури відбулися тематичні заходи за участю учнів та студентів Нововолинська.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Яке волинське місто лідирує за кількістю ВІЛ-інфікованих
02 грудень, 2015, 15:03