У Генпрокуратурі відповіли, як протидіють незаконному видобутку бурштину на Волині. ІНФОГРАФІКА

У Генпрокуратурі відповіли, як протидіють незаконному видобутку бурштину на Волині. ІНФОГРАФІКА
Упродовж 2015 року на Волині виявили та припинили 14 випадків незаконного вивезення бурштину загальною вагою 154 кг, вартістю приблизно 6,2 млн. грн.

Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури України на звернення депутатів Волинської обласної ради VI скликання щодо протидії незаконному видобутку бурштину.

Разом з тим у Генпрокуратурі зауважують: проводити прокурорську перевірку у сфері охорони та раціонального використання надр поза межами кримінального провадження прокурори не можуть.


"Упродовж 2015 року органами досудового розслідування Волинської області за фактами незаконного видобування корисних копалин загальнодержавного значення - бурштину та його реалізації розслідувалося 50 кримінальних проваджень. З них 41 розпочато в поточному році.

За результатами розслідування 13 проваджень стосовно 23 осіб скеровано до суду з обвинувальними актами. На теперішній час судами розглянуто 8 обвинувальних актів, 12 осіб засуджено до покарання у виді штрафу кожній з конфіскацією знарядь, за допомогою яких видобувався бурштин. Інші провадження перебувають на розгляді в суді.

У 17 кримінальних провадженнях зазначеної категорії досудове слідство триває.

Усього у розслідуваних кримінальних провадженнях упродовж поточного року вилучено та визнано речовими доказами 39 одиниць автотранспорту, 26 мотопомп та 57,5 кг бурштину," - йдеться у відповіді.

Також повідомляється, що у Волинській області створені та діють дві міжвідомчі робочі групи з питань протидії незаконному видобуванню бурштину.

У липні 2015 року можливі місця видобутку бурштину відпрацьовували співробітники спецпідрозділу МВС України, які за допомогою безпілотних літальних апаратів фіксували вказані місця та осіб, причетних до зазначених правопорушень. До виявлення згаданих фактів активно залучаються працівники лісової охорони.

До охорони громадського порядку та недопущення незаконного видобутку бурштину на території Маневицького району залучалися понад 500 працівників міліції громадської безпеки особливого призначення, в тому числі з інших областей (ГУМВС України у Львівській, Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Рівненській, Хмельницькій та Чернівецькій областях), працівники СБУ, УДСНС, Національної гвардії України, Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Всього інспекторами Волинської митниці ДФС України та військовослужбовцями Луцького прикордонного загону Держприкордонслужби України упродовж 2015 року виявлено та припинено 14 випадків незаконного вивезення бурштину загальною вагою 154 кг, вартістю приблизно 6,2 млн. грн, з яких у третьому кварталі попереджено 5 таких випадків щодо бурштину вагою 20 кг, вартістю 0,8 млн. гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
видобуток корисних копалин - справа однозначно позитивна
протидіяти їй може тільки дебіл
або корупціонер
узаконити і повернути на користь людям (державі, громаді, армії накінець) ніхто не пробував?
Відповісти
Генпрокуратура-це те збіговисько, що треба розтріляти!!!
Відповісти
Останні новини
У Генпрокуратурі відповіли, як протидіють незаконному видобутку бурштину на Волині. ІНФОГРАФІКА
02 грудень, 2015, 17:00