Екологи знайшли винних у забрудненні річки Турія

Екологи знайшли винних у забрудненні річки Турія
За порушення вимог природоохоронного законодавства Ковельводоканал оштрафують на 3,213 тисяч гривень.

Про це 31 липня інформує Держекоінспекція.

За результатами проведених досліджень якості води в річці Турія біля села Бахів Ковельського району (нижче випуску із очисних споруд Ковельводоканалу) екологи встановили недостатній рівень кисню. За надзвичайно спекотної погоди це могло привести до масової загибелі риби. Відтак, екологи направили факсограми на адресу Ковельської РДА та Ковельської міської ради з вимогою посилити контроль за якістю води в річці Турія.

Чиновникам рекомендували також посилити контроль за міською каналізацією і стоками Ковельського УВКГ «Ковельводоканал» та очисних споруд ВАТ «Ковельмолоко», - підприємств з підвищеною екологічною небезпекою.

Однак, в районі села Бахів (нижче скиду стічних вод Ковельського УВКГ) виявили на поверхні річки білувату жирну пляму із неприємним запахом.
Також обстежили річку Турія від містка в села Вербка до містка в села Гішин,де створені штучні загати, які сповільнюють течію. В районі скиду вод від Ковельського УВКГ екологи виявили темний неприродний колір води. А в районі водозабору ПАТ «Ковельмолоко» - маслянисту пляму, яка спостерігається вниз по течії.

При проведенні перевірки інспектори знайшли незаконне підключення до зливового колектору ПАТ «Ковельмолоко» до житлової забудови села Вербка. Після припису керівництво підприємства повідомило, що незаконне включення до мереж ліквідоване.

Інспекція вважає, що погіршення гідро-хімічних показників якості води в річці Турія спричинила висока температура повітря. Однак, наявність у воді високого вмісту амонію сольового, нітритів, низький рівень розчиненого кисню свідчить про органічне забруднення річки та процеси розкладу органічної речовини в воді. Серед причин екологи називають і скид недостатньо-очищених стічних вод у річку Ковельським УВКГ «Ковельводоканал».

Щоб запобігти надзвичайним ситуаціям, Інспекція видала припис голові Ковельської РДА про проведення розчищення русла річки Турія. Також виданий припис керівнику Ковельського УВКГ провести роботи по прокладці нових колекторів від до очисних споруд.

За порушення вимог природоохоронного законодавства нарахована претензія Ковельському УВКГ «Ковельводоканал» на суму 3,213 тисяч гривень.

Довідка

Факти масової загибелі риби були зафіксовані в річці Стохід на території Ковельського району, а також в річці Прип’ять на території національно-природного парку «Прип’ят ь - Стохід», де з 2 липня працювала група гідробіологів Інституту гідробіології НАН України.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Екологи знайшли винних у забрудненні річки Турія
31 липень, 2012, 11:42