Що в українців вкрали політики на виборах?

Що в українців вкрали політики на виборах?
Голова Комітету виборців України Олексій Кошель підрахував, що місцеві вибори обійшлися політикам приблизно у 2 мільярди гривень.

У Комітеті вирахували, що ці кошти партії витрачали на функціонування штабів, роботу агітаторів, телевізійну рекламу, біг-борди та друковану продукцію. Понад 200 мільйонів витратили місцеві політики на замовні сюжети в пресі та на телебаченні.

"Znaj.ua" зробив добірку, що можна було б зробити на ці кошти, якби політики не намагалися похизуватися перед виборцями та зробити собі рекламу.

400 км доріг

У Міністерстві інфраструктури повідомили, що навчилися скорочувати вартість будівництва доріг. 1 км асфальтованої дороги обійдеться в 5 мільйонів гривень. Загалом виходить 400 км.

4 тисячі квартир для бійців АТО

На сайті ОЛХ квартиру в новобудовах Черкас, Івано-Франківська, Чернівців та Кіровограду можна придбати у середньому за півмільйона гривень. А на 2 мільярди – 4 тисячі квартир для багатодітних, інвалідів, бійців АТО.

4 тисячі виступів зірок

Концерт зірки першої величини – Святослава Вакарчука, Ані Лорак, Тіни Кароль чи Вєрки Сердючки коштує 30 тисяч доларів, або 690 тисяч гривень. Гадаємо, що зі знижкою для українців зірку можна було б запросити виступити за 0,5 мільйона гривень (чого не зробиш для земляків?)

Для прикладу, зараз в Україні 490 районів та 176 міст обласного і республіканського значення – включно з Кримом та Донбасом. Так що у будь-яке місто чи райцентр можна було б запросити українських зірок першої величини аж по 6 разів.

133 нових сучасних трамваї

600 тисяч євро коштує новий польський трамвай компанії-виробника Pesa, котрий нещодавно "Київпастранс" продемонстрував киянам. Останнім транспорт сподобався, бо має кондиціонери, системи обігріву, відеокамери та навіть бездротовий Інтернет. У гривнях його вартість становить приблизно 15 мільйонів.

На 2 мільярди, виявляється, можна придбати 133 таких трамваї.

А якщо купувати трамваї без кондиціонерів та Інтернету, звісно, це обійшлось ще дешевше.

2,5 місяці годувати безкоштовно всіх дошкільнят України

19-26 гривень на день коштує харчування однієї дитини в дитячому садочку. Якщо брати по-максимуму, то місяць харчування обійдеться в 572 гривні.

За приблизними підрахунками на витрачені політиками кошти можна було б місяць годувати безкоштовно 3,5 мільйони дошкільнят.

Позаторік в країні налічувалося близько 1,5 дошкільнят. Так що харчів вистачило б на 2,5 місяці.

Одна сучасна дитяча лікарня майбутнього

Катерина Ющенко ще 2013 року стверджувала, що "Дитяча лікарня майбутнього", ініціатором будівництва якої є Благодійний фонд "Україна 3000", є безпрецедентним як за своїми масштабами, так і за кількістю коштів, які планується на нього витратити – 1 мільярд 350 мільйонів гривень.

Враховуючи, що кошторис Катерині Ющенко вдалося зробити, також розпочати будівництво та навіть закупити частину обладнання, можна підрахувати, що за відсутності бюрократичної тяганини 2 мільярди гривень якраз би вистачило, аби створити для українських дітей надсучасну клініку.

Гадаємо, якби на дрібниці трохи не вистачило – до справи підключились би меценати, волонтери та небайдужі українці.

153 тисячі екіпірувань для військових

Українські волонтери підрахували, скільки коштує екіпіровка одного солдата.

Бронежилет та кевларовий шлем обійдуться по 4 тисячі гривень, підсумки (жилет з кишенями) – 1,5 тис. грн, балаклава – 70 грн, камуфляж – 700 грн, берці – 500 гривень, тактичні окуляри – 1 тис. грн, рюкзак – 500 грн, спальний мішок – 250 грн, каремат – 100 грн.

Загалом, екіпіровка одного солдата коштує до 13 тисяч гривень.

На 2 мільярди можна екіпірувати понад 153 тисячі українських воїнів.

28 українських танків

Вартість українського танку "Оплот" становить 3 мільйони доларів. В перерахунку на гривні – це 69 мільйонів гривень. На 2 мільярди можна було б замовити 28 таких танків. Для прикладу, американський Abrams коштує вдвічі дорожче – близько 6 мільйонів доларів. Тож можна було придбати 14 американських танків останньої модифікації.

133 дні годувати військових вечерею

До 300 гривень коштує вечеря в пристойному столичному ресторані на 1 особу. На 2 мільярди гривень цілком можна забезпечити ресторанною вечерею більш, як 6,6 мільйонів осіб.

У травні Президент Порошенко розповів, що у зоні АТО перебуває 50 тисяч військовослужбовців. Якщо підрахувати, то українським військовим, за ресторанними мірками, потрібно 15 мільйонів гривень на день. На 2 мільярди усіх військовослужбовців в АТО можна було б годувати ресторанною вечерею 133 дні (або 4,5 місяці)

40 мільйонів новорічних подарунків

50 гривень в середньому коштує стандартний пакунок з цукерками до новорічних свят. На 2 мільярди вийде 40 мільйонів таких пакунків – більше, ніж достатньо на кожного українця.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Що в українців вкрали політики на виборах?
11 грудень, 2015, 01:47