У циган найбільше непорозумінь - з міліцією

У циган найбільше непорозумінь - з міліцією
На Волині завершили реалізацію проекту «Правові знання – правовий захист» – у підсумку видали посібник про права людини.

Про це під час прес-конференції 31 липня повідомив керівник проекту Віктор Пенько, юрисконсульт громадської організації «Терне Рома».

Власне проект реалізовувався саме цією громадською організацією, яка вже кілька років займається циганською тематикою. Фінансову підтримку надав міжнародний фонд «Відродження».

Як розповів Віктор Пенько, проект втілювався в життя впродовж семи місяців. За цей час провели два тренінги і три комплексні консультації для представників волинської громади ромів, які виявили бажання стати громадськими консультантами з правових питань. Йдеться не про ґрунтовну освіту, а про елементарні знання з трудових та соціальних прав.

За словами Віктора Пенька, головна мета навчання – пояснити ромам, що такі права існують, розповісти про державні установи, які здійснюють контроль за дотриманням прав людини, адже більшість циган навіть не знають про свої законні права. В цілому підготували десять консультантів.

Також на допомогу консультантам видали інтерактивний посібник-порадник «Права громадянина України». Але його упорядковано таким чином, що користуватися ним зможуть не лише роми, а й представники усіх верств суспільства, незалежно від віку, рівня освіти та етнічної приналежності, каже Пенько.

Окрім того, в рамках проекту паралельно проводився моніторинг фактів порушення прав людини щодо ромів. Найбільше порушень виявлено у правоохоронній сфері. Головним чином це стосується невмотивованих затримань ромів у громадських місцях.

Віктор Пенько каже: затримання проводяться без оформлення протоколів, всупереч закону, фіксуються особові дані, безпідставно затримують неповнолітніх.

Також за планом проекту запрацювала громадська приймальня з надання безкоштовних юридичних консультацій.

Інформація, напрацьовану впродовж проекту візьмуть за основу обласної програми з соціально-культурного розвитку ромів. За словами Пенька, таку програму Волиньрада може затвердити вже цьогоріч восени.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цигани
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Цигани не знають про свої права, каже Пенько. Нехай він ще розтолкує їм про обов’язки. Щоб не вешталися з неповнолітніми у громадських місцях, жебраючи на клей. Дістав, продажний правозахисник.
Відповісти
Та вони вже задовбали! кожен день по 100500 раз лазять на літній майданчик гроші просити де я працюю... замахався вже виганяти... клієнти жаліються... і нормально до них не доходить... просиш нормально то матами обкладають і прокльонами... і лазять стадами по 5 чоловік одразу... можуть нагло в клієнтів зі столу без просу взяти шматок піци чи ще щось.... і як тут расистом не стати?
Відповісти