Бонус до податків: 12 ініціатив влади, які позначаться на житті українців

Бонус до податків: 12 ініціатив влади, які позначаться на житті українців
Кабмін зареєстрував у Верховній раді кілька законопроектів, які разом з новим Податковим кодексом, як очікується, не тільки допоможуть збалансувати держбюджет-2016, а й вплинуть на життя українців.

Пропозиції Кабміну покликані збалансувати бюджет-2016, які вдалося відшукати на сайті «Сегодня».

“Мертві душі”

Для верифікації пенсіонерів та одержувачів соціальної допомоги Мінфін зможе запитувати персоналізовану інформацію про відкриті рахунки (поточниі, кредитні, депозитні і т. п.), операцій та залишку за ним. У разі нарахування та отримання соціальних виплат, пільг, субсидій, призначених на сім’ю або домогосподарство, інформація надається по кожному з членів сім’ї чи домогосподарства. Робиться це для того, щоб переконатися, що серед одержувачів немає “мертвих душ” чи шахраїв. У Мінфіні вважають, що цей крок забезпечить економію витрат щонайменше на 5 мільярдів гривень.

Азартні ігри

Запропоновано знову легалізувати ринок азартних ігор (як це було в Україні до 2009 р.). Планується дозволити організовувати і проводити виключно такі види діяльності: букмекерство; організація та проведення азартних ігор казино; випуск та проведення лотерей.

Прибуток держпідприємств

Підприємства, які перебувають в 100%-ій держвласності, повинні будуть перераховувати до бюджету не менше 30% свого чистого прибутку. Зараз прибуток у розмірі 30% перераховують державні унітарні підприємства, що є суб’єктами природних монополій, та державні унітарні підприємства, плановий розрахунковий обсяг чистого прибутку яких перевищує 50 млн. грн. Інші державні унітарні підприємства перераховують 15%.

Дохід музеїв

Планується розширити список можливих джерел доходів для установ культури (музеїв, театрів, бібліотек та ін.). Перелік таких послуг буде затверджувати Кабмін, а їх ціноутворення – Мінкультури.

Харчування у дитсадках

Розмір плати за харчування дітей у державному та комунальному дошкільному навчальному закладі визначатимуть органи місцевого самоврядування (зараз встановлений можливий відсоток від загальної суми витрат). Пільгові умови оплати харчування дітей для багатодітних та малозабезпечених сімей та інших категорій надаються за рішенням органу місцевого самоврядування та за рахунок коштів місцевого бюджету. Ці ж органи будуть забезпечувати і пільгове харчування для учнів 1-4 класів.

“Дитячі” допомоги

Дитині, яка виховується в прийомній сім’ї, планується призначати грошову допомогу з урахуванням матеріального становища цієї сім’ї (зараз це допомога становить не менше 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку). Зміниться порядок нарахування допомоги на дитину одиноким матерям – його величина буде такою, щоб в сумі з наявним середнім прибутком в сім’ї він дорівнював прожитковому мінімуму для дитини.

Пільги

Будуть надаватися за рішенням місцевої влади і фінансуватимуться за їх рахунок ряд пільг (проїзд, ремонти житла, встановлення квартирних телефонів, послуги зв'язку і транспорту) для різноманітних категорій пільговиків (чорнобильці, інваліди та учасники війни, багатодітні сім'ї, які мають особливі заслуги перед Вітчизною і т . п.). Зараз ці виплати частково фінансуються за рахунок субвенцій з держбюджету.

Пенсійний стаж

Льотчики, працівники сфери освіти, охорони здоров’я і соціального забезпечення, артисти, яким зараз для отримання права на пенсію достатньо мати необхідний стаж, повинні будуть досягати і граничного віку (50 або 55 років).

Освіта та наука

ПТУ і ВНЗ I-II рівня акредитації планується передати у відання та фінансування місцевої влади. Можуть змінитися умови прийому на навчання до ВНЗ за рахунок бюджету. Замість нинішніх декількох критеріїв з’явиться один – рейтинговий список вступників. Він формуватиметься на основі конкурсного бала по кожній спеціальності. Національна академія наук (НАН) України буде єдиним головним розпорядником бюджетних коштів на науку, інші академії позбудуться цього статусу.

Пенсії і соціальні виплати

Максимальний розмір будь-якої пенсії (або щомісячного довічного грошового утримання) в 2016 р можуть обмежити сумою 10740 грн. Працюючим держслужбовцям, прокурорам, суддям, науковцям, посадовим особам місцевого самоврядування та інших привілейованих категорій, яким пенсії призначені за спеціальними законами, в 2016 р пенсії не виплачуються. Якщо ці особи будуть працювати за іншою спеціальністю, то їм пенсія виплачується в розмірі 85%.

З’явиться можливість доплачувати держслужбовцям за рахунок спецфонду і допомоги донорів.

Індексація доходів населення буде вироблятися при перевищенні інфляцією порога 3% (зараз 1%). Мінфін обіцяє наступного року підвищити соціальні стандарти для населення на 12,5%, тобто на прогнозований рівень інфляції.

Єдиний податок у Києві

25% суми єдиного податку з усіх територій і 60% з Києва будуть надходити до держбюджету. Зараз єдиний податок поповнює тільки місцеві бюджети.

Різниця в тарифах

З 2016 року місцевим органам влади не передбачена субвенція на погашення різниці в тарифах. Мінфін пояснює це тим, що попередня різниця повинна бути погашена в цьому році. Діючі ж зараз тарифи є “економічно обґрунтованими”, тому немає необхідності погашати різницю з держбюджету.

Ось такі «бонуси» готує нам влада в разі прийняття бюджету та різноманітних поправок до законів. Якщо проаналізувати детально, то значна частина фінансових видатків ляже на плечі місцевих бюджетів. І яким чином вони виконуватимуться невідомо. Так і житимуть громади та виконання ряду програм.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де мають брати гроші місцеві бюджети, якщо тільки додають видатків а доходів щось ніякиХ!!!!
Відповісти
Ну шо ж, панове, живем по-новому.
Відповісти
Останні новини
Бонус до податків: 12 ініціатив влади, які позначаться на житті українців
18 грудень, 2015, 01:45