Президент ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів

Президент ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів
Президент рекомендував депутатам узгодити закон з експертами та міжнародними фінансовими інституціями.

Президент Петро Порошенко застосував право вето до закону про реструктуризацію валютних кредитів і пропонує відхилити його.

Про це йдеться в інформації на сайті Верховної Ради, - повідомляє Українська правда.

"За даними НБУ, станом на сьогодні фізичним особам - резидентам України надано кредитів в іноземній валюті на суму $4,28 млрд,... сума всіх іпотечних кредитів становить $2,16 млрд... Конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 грн за $1, тобто за курсом, який був на момент укладення переважної більшості кредитних договорів, завдасть банківській системі збитків на суму понад 76 млрд гривень", – аргументує, зокрема, глава держави своє рішення, передане до ВР у п'ятницю.

Як відомо, закон про реструктуризацію кредитів в іноземній валюті Верховна Рада ухвалила 2 липня, після чого кілька народних депутатів закликали Президента застосувати до нього право вето.

У свою чергу, Нацбанк України 3 липня заявив, що ухвалення цього закону завдасть нищівної шкоди фінансовій і банківській системам України, поставить під загрозу добробут усіх громадян.

"Якщо всі кредити, надані фізичним особам-резидентам в іноземній валюті, конвертувати в гривню за курсом 5,05 грн/$1, то банківська система зазнає збитки в сумі близько 100 млрд грн", – зазначалося на сайті Центробанку.

Спікер Володимир Гройсман довго не підписував ухвалений закон, а зробив це після того, як у парламенті був зареєстрований урядовий законопроект про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів з додатковими пільгами для учасників АТО.

Зокрема, Кабмін пропонує дозволити фізособам реструктуризувати кредити під купівлю єдиного для сім'ї житла зі списанням 25-75% обсягу іпотеки, а для учасників АТО –80-100% іпотеки, залишок за якими не перевищував близько 2,5 млн грн на 1 січня 2015 року і за якими відсутня прострочена заборгованість станом на 1 січня 2014 року або вона була погашена.

Такі кредити становлять близько 20 млрд грн, або близько 40% всього обсягу іпотеки, а запропонований механізм реструктуризації підтримали 19 найбільших українських банків, на які припадає 75% активів банківської системи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.