В одній із українських шкіл дитина почувається іноземцем через утиски мови. АУДІО. ВІДЕО

В одній із українських шкіл дитина почувається іноземцем через утиски мови. АУДІО. ВІДЕО
Мовний скандал спалахнув довкола київської школи №78. В інтернеті з’явилося анонімне звернення батьків із проханням про допомогу: в українській школі дитина почувається іноземцем через утиски мови.

У спілкуванні із дітьми та на позакласних заняттях вчителі використовують російську, йдеться в повідомленні.

В школі поки що не коментують ситуації і забороняють дітям спілкуватися з журналістами, - інформує Радіо Свобода.

«Найкраща школа столиці» – так вітає відвідувачів офіційний сайт київської 78-ї школи. Офіційно – школа з навчанням українською мовою. Проте, не під запис, батьки розповідають, що дітям дозволяють на україномовних уроках відповідати російською.

Керівництво школи відмовилося коментувати ситуацію, посилаючись на необхідність для цього дозволу від Міністерства освіти.

«Україномовна дитина почувається «не в своїй тарілці» в українській школі в центрі столиці»

У проханні батьків про допомогу, яке поширив журналіст Олександр Івахнюк, йдеться про те, що дітей водять на російськомовні вистави, заняття не за програмою та свята у школі також ведуться російською, як і спілкування вчителів і дітей. Дитина, яка виросла в україномовному середовищі, часто не розуміє багатьох слів, передає журналіст повідомлення батька.

«Закон про мову і про шкільну освіту читали. Його важко підвести під всі ці «прояви толерантності». Але просто дивитись, що дитина почувається «не в своїй тарілці» в українській школі в центрі столиці України через те, що у неї рідна мова українська – ще важче. Як вплинути на ситуацію?! Що робити?» – йдеться у повідомленні від імені батьків.

Надавайте нам докази, цим має займатися СБУ – парламентар

У парламентському комітеті з питань науки та освіти про цей випадок не знають, проте закликають передавати всі докази подібних випадків до депутатів. Цією справою має займатися СБУ, наголошує в коментарі народний депутат Лілія Гриневич, голова комітету.

«Наша країна пережила дуже драматичні часи, і зараз ще воюють люди і гинуть за незалежність України. Для системи освіти зараз одне з провідних завдань – це формування української ідентичності, виховання патріотизму до своєї країни і ми не можемо допустити знову жодних розколів всередині країни, які інспіровані ззовні російським агресором. Якщо є вчителі, які ведуть антидержавницьку політику, будь ласка, надайте нам конкретні матеріали», – наголосила Лілія Гриневич, депутат Верховної Ради.

Батьки бояться порушувати це питання, бо їх відразу назвуть «нациками», «бандерами» – журналіст

Олександр Івахнюк – журналіст, який оприлюднив звернення батьків, зазначає, що це не поодинокий випадок. До нього почали звертатися з такими ж наріканнями і щодо інших шкіл столиці. Проте жодного офіційного звернення до Департаменту освіти кияни не пишуть, бо ж бояться тиску на дітей в учбових закладах.

«В мене тепер штук 50 звернень різних батьків дітей зі всіх куточків Києва, але жодної скарги в департаменті освіти немає. Вони всі перелякані, безпідставно перелякані. Бачите, наскільки потужним може бути освітянський тиск. Йдеться не про конкретний випадок у 78-й школі, а про систему. Але батьки навіть бояться порушувати це питання, бо їх відразу назвуть «нациками», «бандерами» і так далі», – зазначає журналіст Олександр Івахнюк.

Не на мікрофон батьки розповідають: дітям у 78-й школі заборонили спілкуватись із журналістами, пояснюючи це тим, що нібито відбувається брудна кампанія проти школи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ото нещастя яке...бідна мавка лісова...в Маневичі треба їхати навчатися, а не в 78 школу Києва.
Відповісти
Ти сам у Маневичах так файно вивчився? Чи може луцький бик із підворітні?
Відповісти
Взагалі-то 77у закінчив, з 78ю на Руставелі завжди змагалися...з волинськими биками радий знайомству!Корів вистачає? Надої ростуть?
Відповісти
шо янукович був, шо жидкі"європеці" один ...!
Відповісти
Останні новини
В одній із українських шкіл дитина почувається іноземцем через утиски мови. АУДІО. ВІДЕО
20 грудень, 2015, 05:47