На Волині знайшли поховання, датовані 1915 роком. ФОТО

На Волині знайшли поховання, датовані 1915 роком. ФОТО
Експедиція ДП "Волинські старожитності" виявила поховання в районі сіл Костюхнівка і Лісове, а також завдяки місцевому священику о.Роману з с.Комарове знайдене поховання росіянина з військового шпиталя. Всі вони датуються 1915 роком.

Про це на своїй сторінці у мережі Facebook написав Олексій Златогорський.

Як розповідає археолог, на початку вересня 1915 р. на Волинь прибули польські легіони у складі австрійсько-угорської армії. Від 17 вересня до 10 жовтня тривали бої поляків з російськими військами в районі сіл Троянівка-Колки-Велика Медвежка.

18 жовтня XL корпус 8 армії генерала О.Брусилова перейшов у наступ по лінії р.Стир і 19 жовтня зайняв села Кукли і Яблунька. Проте 21 жовтня польські легіонери відбили Кукли, а 29 жовтня зайняли Кам'януху.

У ці дні група легіонерів полковника Казімєжа Сосновскі була переведена на фронт між Великою Медвежкою і Костюхнівкою. На початку листопада запеклі бої тривали якраз там.

Зимою у навколишніх лісах легіонери почали будувати землянки з доступних матеріалів - дощок знищених домів. У Вовчецьку з цією метою навіть розібрали церкву.

Надалі на Волинському Поліссі тривали лише позиційні бої. Активні дії розпочалися 4 червня 1916 р. наступом російської армії, відомим як Брусиловський прорив. 4 липня тривали бої під Костюхнівкою. В історію Польщі затятість польських легіонерів увійшла як своєрідна гордість. Кожного року на День Незалежності тут запалюється вогонь, який передається у Варшаву. Звідси і розпочала незалежність ІІ Речі Посполитої.

На жаль, на сьогодні Костюхнівка-Вовчечьк більше відомі як "клондайк" бурштину. Поховання того часу вимиваються і викопуються копачами без дослідників, - зазначає Олексій Златогорський.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Бурштин шукали, точно.
Відповісти
Дайте і архіологам заробити
Відповісти
Останні новини
На Волині знайшли поховання, датовані 1915 роком. ФОТО
22 грудень, 2015, 00:36