«Активні громадяни» покращують життя громад на Волині. ФОТО

«Активні громадяни» покращують життя громад на Волині. ФОТО
У 2014 році Спілка молодіжних організацій «Молодіжна платформа» стала партнером програми для молоді – Active Citizens Ukraine «Активні громадяни» від Британської Ради. Програма уже працює в 40 країнах світу, в тому числі і в Україні, до речі, єдиній серед пострадянських країн.

Про те, як протягом року діє програма на Волині, її особливості та успішно реалізовані проекти розповіли учасники «Активних громадян» під час прес-конференції, яка відбулася у четвер, 24 грудня, у Молодіжному центрі у Луцьку.

«Програма «Активні громадяни» націлена на покращення життя громади, розвиток міжкультурного діалогу. Вона все більше набирає обертів в Україні, і Волинь – один із найбільш активних регіонів. Є інтерес волинської молоді, це підтверджує велика кількість проектів, які вони створюють», - зазначив менеджер програми в Україні Віталій Тихонович (м. Київ).

«Українська молодь, і волинська зокрема, бажає щось робити, щось змінювати, тільки інколи їм потрібен поштовх. І саме ця програма дає їм такий поштовх», - додав Захар Ткачук, майстер-фасилітатор "Активних громадян" на Волині.

Він повідомив, що 2015 році в рамках програми «Активні громадяни» на Волині провели 12 базових тренінгів. 3-4-денні навчання пройшли у Луцьку, Ковелі, Володимирі-Волинському, у них взяли участь 338 волинян різного віку.

Після цих навчань учасники написали більше 30 проектів соціальної дії, з них 10 – уже реалізовуються за допомогою коштів, які виділяє Британська Рада. Це культурні, освітні, екологічні ініціативи. Державі такі проекти коштували б близько 150 000 гривень.
Фасилітатор (тренер) програми Ірина Полєтуха розповіла про «Діалог» - найперший проект, який вдалося реалізувати у Луцьку завдяки підтримці Британської Ради. Він проводився минулого року і був спрямований на діалог із переселенцями зі східних областей України.

«Ми вирішили провести захід інтеграційного змісту, оскільки хотіли якось допомогти переселенцям. Ми проводили тематичні вечори, де спілкувалися, говорили про культуру, інші речі. Можливо ми і не зробили якогось глобального перевороту, але привернули достатньо уваги ЗМІ та звичайних волинян до цієї проблеми. Ми самі відкрили для себе багато чого нового. І ще можна посперечатися, для кого цей проект був цікавіший і корисніший», - зазначила активістка.
«Активний громадянин» Максим Войчук розповів про культурно-освітню ініціативу «ReadВrit». Студенти СНУ імені Лесі Українки перекладають твори британських письменників-антиутопістів Олдоса Гакслі та Джорджа Орвелла українською мовою, популяризуючи культуру Великобританії на Волині.

Основний інструмент проекту – сайт, на якому у вільному доступі буде розміщено перекладені твори (http://readbrit.fanread.com.ua/). Крім того, студенти проводять різні освітньо-просвітницькі заходи, наприклад, перегляди фільмів.

Ще один проект, який написали учасники тренінгу у рамках програми "Активні громадяни", - Сімейний клуб, який уже збирає на свої зустрічі у Луцьку батьків та їх дітей, щоб вони з користю проводили свій вільний час. Так, 26 грудня Сімейний клуб запрошує усіх охочих лучан на зустріч за темою "Сімейні традиції".
Щодо планів на 2016 рік, то починаючи з лютого, програма бере курс на розбудову громад у районах та районних центрах Волині. Особливу увагу приділятимуть сільським громадам, а також студентським середовищам. Навчання втіляться у проекти соціальної дії, тобто матимуть реальні результати і покращуватимуть життя волинян.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Активні громадяни» покращують життя громад на Волині. ФОТО
24 грудень, 2015, 17:27