В Україні розпочинають створювати школи-хаби

В Україні розпочинають створювати школи-хаби
Кабмін розпочав реформування середньої освіти.

Уряд виділив 170 млн гривень на створення у кожній області школи-хабу (опорного навчального закладу), - повідомляє LB.ua.

Ідею створення шкіл-хабів Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вперше озвучив в інтерв'ю журналу "Фокус" від 19 листопада.

"У сфері освіти моє завдання - створити великі школи-хаби. Це проект нової школи: з Інтернетом, нормальними класами, високою зарплатою вчителям, з директором, обраним на конкурсі. У кожній області має бути по одній такій школі", - сказав тоді він.

Напередодні заступник міністра освіти Олег Дерев'янко розтлумачив суть цієї ідеї.

"Є в багатьох країнах така тактика, коли створюються опорні школи, або школи-хаби, обладнані за всіма сучасними стандартами. А школи, які знаходяться у територіальній громаді, виконують функції філій цієї опорної школи та вчать базовим речам", - сказав він.

Виділення 170 млн гривень на створення шкіл-хабів закріплено розпорядженням Кабміну №1340 від 16 грудня, яке перерозподіляє кошти держбюджету. Гроші виділено з видатків на споживання, які призначалися для шкіл на окупованій території Донбасу, і з зарезервованих коштів у бюджеті Києва.

Обласні держадміністрації мали у тижневий термін (тобто до 23 грудня) розподілити надані кошти. Обладміністраціям доручено визначити навчальні заклади, на базі яких створюватимуться опорні установи, розробити плани їх створення, провести конкурси на кращий опорний заклад, переможцям яких надати відповідну фінансову підтримку.

Міносвіти має затвердити нормативно-правові акти, необхідні для функціонування опорних загальноосвітніх навчальних закладів та оснащення їх сучасною матеріально-технічною базою (засобами навчання, у тому числі кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, навчальними комп'ютерними комплексами, мультимедійним обладнанням, впровадженням енергозберігаючих технологій та ін).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І яку школу визначили у Луцьку?
Відповісти
ще не визначили корупціонера директора
Відповісти
Думаю,гімназія #4 поза конкуренцією. хай зразу таксу оголосять,щоб туди зарахували
Відповісти
Давайте 26-у школу зробимо. Вона найбільша, тож найбільша кількість діток користуватиметься сучасним обладнанням. А луцькі гімназії типу 4 і 21, і 14 і так не бідують. А то буде одні вперед підуть для діток-мажорів, а решту ще в гіршому стані буде.
Відповісти
Наївний. Для того й створюють ці школи - для "сливок ощества"
Відповісти
Для тих, хто не зрозумів цієї "новації": однакові рівні освіти для усіх прошарків суспільства скасовуються. А навіщо теперешній владі багато освідчених та розумних? Для "низів" досить і вміння читати, трохи писати і лічити по пальцям. Цього досить, щоб вкалувати на хазяїв і не дай бог про щось замислюватись. А для "еліти" - (для своїх) - і будуть такі "хаби", де і будуть готувати хазяїв для решти населення. Далекоглядна програма.......
Відповісти