Жителі обваленого будинку не змогли вмовити мерію купити усім нові квартири

Жителі обваленого будинку не змогли вмовити мерію купити усім нові квартири
Виконавчий комітет Луцької міської ради поки не визнав будинок на Рівненській, 109 аварійним, як того хочуть постраждалі від обвалу частини будинку мешканці.

Про це йшла мова 2 серпня під час засідання виконавчого комітету Луцької міської ради.

На розгляд виконкому депутати Луцької міської ради Андрій Осіпов («Батьківщина») і Богдан Шиба («Фронт Змін») виносили проект рішення, у якому просили визнати увесь будинок №109 аварійним і таким, який непридатний для проживання. Також вони наполягали визначитися: будинок зносити чи реконструювати. На думку Осіпова, таке рішення варто було би прийняти, щоб «зняти соціальну напругу».

Цього ж у членів виконкому вимагали і постраждалі лучани, які наголошували, що будинок вже визнаний аварійним експертами. На думку мешканців, будинок треба зносити.

«Будинок збудований на швидку руку і без дотримання відповідних норм… Подальша його експлуатація небезпечна, тому ми вимагаємо надати нам нові квартири…», – заявив мешканець Богдан Климко.

Нагадаємо, у висновку експертів йдеться про те, що будинок знаходиться в аварійному стані і не дозволяється подальша експлуатація квартир між першим та другим під'їздами.

Заступниця міського голови Луцька Лариса Соколовська пояснила людям, що мова про знесення будинку не йде і нагадала, що уряд вже передбачив 12 мільйонів гривень на його реконструкцію.

Однак люди і далі наполягають на тому, щоб за ці 12 мільйонів постраждалим купували нові квартири, бо жити навіть у відреставрованому будинку вони бояться. Також вони запевняють: поки у мерії думають, що робити, у всьому будинку все більшають тріщини, а укріплення будинку металевими конструкціями – це даремна трата часу і грошей.

Перший заступник міського голови Святослав Кравчук зазначив: цільове призначення коштів мерія змінювати не в праві, але навіть, якщо уряд його змінить, то 12 мільйонів просто не вистачить. До того ж, на його думку, у проекті рішення Осіпова і Шиби немає конкретних пропозицій, де взяти гроші на купівлю квартир усім мешканцям будинку.

«Всі прекрасно знають, який бюджет міста, скільки у нас боргів, а це близько 80 мільйонів. Для такого рішення (про купівлю усім мешканцям квартир, – ред.) потрібен конкретний фінансовий ресурс», – зауважив він.

Лариса Соколовська пояснила людям, що резервний фонд держбюджету, із якого вже виділені кошти, не можна використовувати для купівлі нових квартир, бо не існує відповідних нормативних документів. Тому 12 мільйонів треба освоювати вже, аби до зими встигнути від реставрувати будинок.

А ще один член виконкому, голова наглядової ради будівельної компанії «Луцьксантехмонтаж №536» Віктор Чорнуха запевнив людей: йому невідомі випадки, коли після подібних укріплень були скарги на будинки, мовляв якщо експерти дали добро на реконструкцію, то професійні будівельники зроблять все відмінно.

Начальник Луцької міліції, член виконкому Роман Крохмаль запропонував вивчити проблему докладніше, аби остаточне рішення приймати зі знанням справи вже на наступному засіданні виконкому, яке заплановане на 16 серпня.

У підсумку після тривалої дискусії члени виконавчого підтримали пропозицію Крохмаля та не схвалили пропозицій Осіпова і Шиби. Крім того, міський голова пообіцяв мешканцям звернутися з листом до глави уряду Миколи Азарова з приводу купівлі квартир.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Жителі обваленого будинку не змогли вмовити мерію купити усім нові квартири
02 серпень, 2012, 15:42